Касичка на нашата връзка

Искаме връзката с кучето ни да бъде основана на доверие и взаимно разбиране, да познаваме и умеем да четем сигналите, които кучето ни подава и същевременно да сме ясни в комуникацията си към него.


Ето защо е важно да бъдем наясно какво е състоянието на касичката на нашите взаимоотношения. Да наблегнем на депозирането на вложения в нея под формата на приятни преживявания, така че, когато се налага да направим теглене, кучето да го приеме, въпреки дискомфорта, защото вече сме натрупали много история на положително взаимодействие помежду ни, подкрепа и доверие.

А след теглене да вложим десетократно повече!


Рязане на нокти, къпане, посещение при ветеринар, слагане на намордник, оставане самó, престой в хотел, неприятна случка с друго куче… Това е животът! Не всичко е цветя и рози. Стресови ситуации се случват и това е неизбежно.

Това, което е важно е да поддържаме баланса в касичката на взаимоотношенията ни на плюс, много на плюс, да подготвим кучето ни, за да има уменията да се справя с предизвикателствата в живота и да знаем как да му помогнем да се върне към щастливото си аз по-бързо след неприятно преживяване.


Как можем да използваме храната на нашите кучета,

за да укрепваме връзката им с нас, а не с купата? Което ще помогне фокуса им да е в нас и няма да има нужда да търсят храна другаде по време на разходки.


Нашите кучета се събуждат всяка сутрин с един голям буркан пълен със стойност за този ден – дневната дажба храна.

Наше е решението къде и как да разпределим тази стойност и да храним кучетата си по начин и във време, удобни за нас в забързаното ни ежедневие.

Играейки ИГРИ и използвайки дневната дажба под формата на награда в тях, наливаме тази стойност в КАСИЧКАТА НА НАШАТА ВРЪЗКА вместо в купата.

Ползите са огромни и наистина от голямо значение като инвестиция в дългосрочните отношения с нашето куче.


Дали кучето ни ще е недоволно от това, че трябва да си спечели храната?

То не работи за нас, ние играем заедно – храненето за повечето видове има социален аспект, така че е все едно да изведем кучето си на вечеря!

Кучетата обичат да си взаимодействат и това, да бъдем част от времето им за хранене, е прекрасен начин да заздравим връзката помежду ни и да внесем радост във взаимоотношенията ни.

Инстинктът на кучетата е да работят за храната си, те активно търсят начини да я получат (ловуване, дебнене, преследване). Често ние предотвратяваме много от тези поведения, така че за тях е огромна награда да ги заменим с алтернативни начини да спечелят храната си.

Не е ли супер? ПРЕМАХВАЙКИ КУПАТА, НИЕ ОБОГАТЯВАМЕ ЖИВОТА НА КУЧЕТО!
Идеи как можете да замените купата, вижте ТУК


Физическото докосване е важен елемент на общуването

Може да има терапевтично и лечебно въздействие, може да бъде от полза за психическото и физическото здраве на нашия домашен любимец.

Масажът може да намали стреса и тревожността, да увеличи кръвообращението, да намали болката и да укрепи връзката между нас и нашето куче.

И най-хубавото е, че дори не е нужно да ставаме от дивана.

Защо да масажираме кучето си?

Масажът е наистина приятен начин за насърчаване на спокойствие.

Добре е да умеем да съобразим темпото на масажа спрямо моментната възбуда на кучето, за да превключим фокуса към нас и след това да манипулираме нивото на възбуда, като постепенно забавяме темпото на дишането си и масажа. Защото, понякога, бавният масаж няма ефекта, който очакваме, ако кучето е превъзбудено.

Физическият допир и масажът могат да бъдат полезни за намаляване на стреса по време на гръмотевична буря, фойерверки или всяка ситуация, в която кучето ни е нервно и неспокойно.

Възрастта, претоварването, недостатъчната активност и предишни травми могат да доведат до скованост и болка.

Масажът може да помогне за облекчаване на част от този дискомфорт.

Нежното разтриване и масажиране ще увеличи циркулацията на кръв към възпалените мускули и стави.

Важно е да внимаваме да не натискаме твърде силно и да спрем, ако кучето ни трепне, отмести си, посегне предупредително или изръмжи.

Ако вашето куче не е свикнало да бъде масажирано или има неврологични, травматични и емоционални спирачки да бъде докосване, то помислете за техниката за масаж TTouch.


Това, върху което трябва да мислим е как във времето да заздравяваме и подобряваме състоянието на нашата връзка и как касичката на нашата връзка винаги да е пълна.

Поддържането на добър и стабилен баланс в касичката ни гарантира за стабилна и здрава връзка с нашето куче. Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *