Какво е Паркур за кучета или Градско Аджилити

Паркур (на латиница: parkour, от френското словосъчетание “parcours du combattant” – “преход на боеца”) е изкуството на преодоляване на всякакви препятствия единствено с помощта на уменията на човешкото тяло – природни и урбанистични – при прехода от точка А до точка Б.

Паркур за кучета, е известен още като “Градско Аджилити”. 

Това е предизвикателна, забавна и достъпна физическа дейност, в която кучетата се учат да взаимодействат със своята среда. 

Точно както в човешката версия, в кучешкия Паркур работим върху начини за преодоляване на препятствия като: бягане, скачане, катерене, балансиране и пълзене.

Паркурът за кучета е спорт, който може да се практикува навсякъде. 

Всичко, от което се нуждаете е малко свободно време и желанието на вашето куче да поиграе. Това е чудесен начин да изградите увереност и да се забавлявате в същото време.

Кучешкия Паркур не е състезателен кучешки спорт.

Какви са предимствата на “Градското Аджилити”?

  • Може да се практикува навсякъде.
  • Не е необходимо допълнително оборудване.
  • Изгражда увереност и поддържа по–възрастните кучета активни.
  • Може да помогне на тревожни, реактивни, или възстановяващи се от наранявания или операция кучета.
  • Повишава фокуса.
  • Двадесет минути кучешки Паркур са еквивалент на един час бягане.

Безопасността на първо място!

Кучешкия Паркур е свързан с креативност, предизвикателства, но преди всичко – безопасност! Както при всеки спорт, ключът е да се уверите, че вашето куче е здраво физически и психически. Целта е да го подготвите за успех, да го предпазите от наранявания и да подхранвате връзката си като екип. Знаейки какви са силните и слабите страни на кучето, избираме поведения, в които сме сигурни, че то ще бъде успешно.

Лесно е да кажем “моето куче може да се справи” или “не е толкова високо да го прескочи”. В действителност обаче има много фактори, които са важни за безопасното преминаване през препятствията: Правилно ли е подбран нагръдника? Каква е повърхността? Мокро/хлъзгаво ли е? Какво е осветлението?

Контролът и спокойствието ще ви станат най–добри приятели!

Ако искате вашата тренировка по Паркур да бъде възможно най–успешна и да сведете до минимум шанса нещо да се обърка, трябва да имате контрол. Това означава, че не трябва просто да оставяте кучето си да си играе само. Това също означава, че ако вашето куче е превъзбудено и хиперактивно, трябва да избягвате кучешкия Паркур, докато не се успокои малко.

Защо да тренирате Паркур за кучета?

Можете значително да подобрите общите и фини двигателни умения на вашето куче. Това означава, че вашето куче ще има повече контрол и осъзнаване на собственото си тяло. 

Често на кучетата им е трудно да балансират върху различни предмети или да ходят назад. Обучението по кучешки Паркур ще подобри значително тези умения.

Ще подобрите увереността на вашето куче. Изпълнявайки различни познати трикове по нови начини или върху различни предмети, в началото ще изглежда предизвикателно за него. Когато преодолее това ново предизвикателство, вашето куче ще се гордее със себе си и ще се доверява повече както на себе си, така и на вас. 

Работейки върху увереността и самочувствието на вашето куче, ще му помогнете да преодолее различни видове безпокойство.

Използвайки мускулите си по нови и различни начини, кучето изгражда повече мускулна маса, подобрява мобилността си и повишава циркулацията на кръв в цялото тяло.

Тренировките по Паркур създават усещане в кучето, че навън може и да е забавно, вместо поредната скучна разходка. Това ще му помогне да излиза с желание и да спре да се дърпа, да ходи добре на повод – просто, защото сте по–интересни от всичко, което може да види или помирише в далечината. Значително ще подобрите и връзката помежду ви, като се забавлявате заедно по нови и различни начини.

В някои отношения кучешкия Паркур наподобява традиционните курсове по Аджилити за кучета. Паркурът приканва вашето куче да движи тялото си под, над, около и през различни препятствия – естествени или създадени от човека. За разлика от курсовете по Аджилити, които са по–структурирани, Паркурът за кучета е неформална дейност с много персонализация, която набляга на забавлението. 

Паркурът предлага допълнителна физическа и умствена подготовка за тези, които са решили да тренират Аджилити професионално.

За кои кучета е подходящ кучешкия Паркур?

Подходящ е за абсолютно всяко куче, независимо от възрастта, породата, размера или мобилността му.