Разпръсната храна на земята (или в snuffle mat)

В нашата практика много често използваме хвърлянето на наградата настрани на земята, вместо да я подадем в устата на кучето….

Много хора първосигнално се притесняват, че това ще научи кучето да яде всичко, което намери на земята.


Нека да разгледаме по-отблизо защо кучетата претърсват за храна и как би им повлияло разпръснатото хранене в тази посока?

Кучето по принцип би изяло всичко, на което се натъкне на земята, защото по природа кучетата са чистачи. Това е и един от основните фактори за одомошняването на прародителите на кучетата. Идвайки до селищата да почистват човешките отпадъци, те са дали възможност стотици години по-късно да бъдат опитомени от хората.

Така че, нека бъдем наясно с това, кучетата не се нуждаят от специално обучение или настройване, за да почистят земята от хранителни отпадъци.

Абсолютно наша отговорност е да направим всичко възможно, за да гарантираме, че нашите кучета няма да влизат в контакт с неясна храна или отровни вещества по земята.


Насърчаваме ли желанието за почистване чрез разпръснато хранене?

Кучетата научават всичко много добре поставено в конкретен контекст.

Например ние често коментираме, че кучето изпълнява много добре някакво поведение у дома, но не и на разходка, или обратното. Това е така, защото контекстът е напълно различен и за кучето това е жизненоважно. Ето за това е необходимо всяко едно поведение, което искаме да обучим в кучето, да го тренираме в различен контекст като че е нещо ново.

И тук идва ролята на тази способност на кучетата да разглеждат всяко нещо в конкретен контекст.

Например когато раздигаме чиниите от вечеря от масата, нашето куче рязко става и нетърпеливо тръгва с нас към кухнята, като се предполага, че то често е получавало парче от остатъците от чиниите. Вдигането на чиниите става знак за кучето, че идва нещо вкусно. Така че можем да разберем, че не е необходимо да има специално обучение за това поведение. Кучето само се е научило на този сигнал и за него в този контекст той е свързан с конкретно последствие.


Кучетата са големи професионалисти в четенето на езика на тялото ни.

Например моето куче ясно знае, че след като отпия последната си глътка кафе, взимам чашата и се насочвам към мивката. Това за него е знак, че ще последва разходка. Също така когато затварям лаптопа си, той се изправя, защото очаква да направя нещо и да тръгна нанякъде.

Кучетата нямат никакъв проблем да научат модела ни на поведение, когато искаме да им разпръснем храна с цел да ги оставим да душат и търсят. Не е необходимо специално обучение или трениране на команда. Кучето знае, че нашето поведение в този контекст предсказва разпръснато хранене.

Поведението на кучето пък тотално се променя, то става напълно ангажирано да души, докато намери всяко едно парче храна, което сме разпръснали или скрили. Допаминът в мозъка се повишава при възможността да получи подкрепление и това е голямата разлика между храненето в паница и храненето за обогатяване.

Такъв тип хранене за кучето стимулира обонянието и доставя важно обогатяване за менталното му здраве,

Допълнително фактът, че кучето е в състояние да научи финните сигнали за това, когато ни предстои да разхвърляме храна, всъщност може да намали вероятността то да търси хранителни отпадъци в други моменти, защото вече е научило предсказателите. Това реално можем да го тълкуваме като вкарване на инстинкта за почистване под контрол.


Разбира се, ние трябва да останем нащрек по отношение на търсенето на случайна храна от нашето куче, когато нямаме контрол над средата.

Едно е сигурно. Няма причина разпръснатото хранене да увеличи вероятността кучето да започне да търси случайна храна на открито.

Другото, което е сигурно е, че разпръснатото хранене е едно от най-добрите неща, които можем да направим за обогатяването на живота на нашето куче.

Още за обогатяването, вижте тук:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *