Сензорно претоварване

В СЕЗОНЪТ НА ПРАЗНИЦИТЕ ДАЙТЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА КУЧЕТАТА СИ ДА ПОЧИВАТ!За да се радвате на щастливи и спокойни празници, пазете кучетата (и себе си) от сензорно претоварване.


Сензорно претоварване е, когато сетивата на вашето куче – особено обонянието и слуха – приемат повече информация, отколкото мозъкът им може да обработи без затруднение, когато няма способността да филтрира какофонията от звуци, цветове и движения, идващи от тази бомбардировка на сетивата. Това е като човек да гледа 20 телевизора наведнъж.

Когато мозъкът е претоварен от входяща информация, това поставя нервната система на кучето в режим на свръхвъзбуда и може да активира стратегиите му за справяне – режим на битка, бягство или замръзване/затваряне. И да се появят поведения, които дори да не ни харесват, са нормални кучешки поведения.

Вижте статията за Възбудата и кучешкото поведение


Признаците, че кучето ви страда от сензорно претоварване, могат да бъдат свръхвъзбуда, хиперактивност, свръхбдителност, неспособност да се отпусне и почива, преследване, упорит лай, тревожност…

Това, което за нас, хората, е приятно, успокояващо и носещо радост по време на празниците, за нашите кучета може да е натоварващо и стресиращо.


Не забравяйте, че:

По условие кучето ви е специалист по миризмите. Обонянието на кучетата е 10 000 пъти по-добро от човешкото поради уникалната конфигурация на носа и мозъка. Въздухът влиза в кучешкият нос като два различни въздушни потока, един за дишане и един за улавяне на миризми. А мозъчната кора отговорна за обонянието е около 40 пъти по-голяма от тази при хората.

Кучетата могат да помиришат емоции като тъга или щастие, могат да идентифицират бременност и дори могат да помиришат ниска кръвна захар и ракови клетки.

Сега си представете какво разнообразие от насищащи и любими ваши празнични аромати заобикалят вашето куче!


А кучешкият слух?

Кучетата могат да чуват звуци, които са на четири пъти по-далечно разстояние в сравнение с нас, чуват звуци с по-висока честота и могат лесно да разграничават звуците – сякаш знаят, че това е ВАШАТА кола, дори ако съседът има точно същия модел. Те могат да определят местоположението на звука с по-голяма точност и от по-далеч поради подвижността на ухото и много по-дългия ушен канал.


Празнично сензорно претоварване

Сега вече можем да разберем защо кучетата могат да изпитат сензорно претоварване по време на празниците!

Толкова много миризми, звуци и промени в околната среда… и за чувствителни кучета, които са лесно възбудими, реактивни, тревожни това е… твърде много.


Ето няколко ключови стратегии, които ще ви помогнат да направите празниците щастливи за всички, включително за вашето куче, особено ако е чувствително:

 • Без ароматни свещи, без мигащи светлини.
 • Използвайте почистващи продукти без аромат, внимавайте с твърде силната постоянна музика и звуци.
 • Направете разумен избор кога и колко гости ще посрещнете. Както и съвсем не е задължително да водите кучето си навсякъде с вас при посещенията при роднини и приятели.

Независимо дали гостите са нещо ново или са обичайно явление, някои кучета може да изпитват трудности покрай тях. А по Коледа често има допълнително напрежение, защото искаме всички да се забавляват и да са доволни. Може би сте малко нервни, защото роднините на половинката ви ще дойдат? Или пък конкретен гост не е любител на кучета (да, има и такива хора!), a вашето куче не само е необяснимо привлечено от този човек, но и се опитва да гo убеди, че то всъщност e доста очарователно. Или може би кучето предпочита собствената си компания и дори не се опитва да скрие недоволството си от тези нежелани натрапници.


Каквото и да е възприятието на вашето куче, предразположете го към успех. Изчакайте, докато всички се настанят, преди да пуснете кучето си. Колкото по-малко вълнение и движение има около него, толкова по-добре ще се справи то. Може би в началото е добре да го държите на повод, за да можете да ограничите избора му, докато не се успокои. Важно е то да няма възможност да практикува поведения, които не желаете.

Ако кучето ви се притеснява от хора, уверете се, че има достатъчно пространство или дори го оставете на закътано място с нещо вкусно за дълготрайна занимавка – за гризане или близане. Не го принуждавайте да общува с гостите или да взема лакомства от тях. Защото може наистина да иска храната, но в същото време да се притеснява да се приближи до хората. Вместо да ги направите приятели, това може да накара кучето ви да се почувства още по-тревожно.

Уверете се, че кучето ви има безопасно и спокойно място, на което може да се оттегли по всяко време за пълноценна почивка.


Звучи очевидно, но се уверете, че кучето ви си почива достатъчно. То се нуждае от поне 16 часа сън и време за почивка всеки ден. Отделете го от цялата суматоха, за да сте сигурни, че ще си почива необезпокоявано и няма да спи с едното око отоврено, за да наблюдава в очакване какво още ще се случи. Помислете за използването на покрита клетка или отделна стая, където то вече е свикнало и ще се отпусне, знаейки, че е време за сън. А и никой няма да се изкушава да го събуди!

Не подценявайте важността на почивката!

Ако се замислите, когато сме уморени, ние не винаги вземаме най-добрите решения. Същото важи и за кучетата ни. Така че, въпреки че може да изглежда, че те искат да се включат в празненството или може би вие се чувствате виновни, че не ги включвате, помислете какво наистина е най-добро за тях.

И ако кучето ви е имало особено вълнуващ ден, помислете дали да му дадете няколко спокойни дни след това, за да сте сигурни, че ще има възможност да се презареди психически. Понякога твърде много събития (дори и забавни) могат да доведат до увеличаване на хормоните на стрес в организма на нашите кучета и може да отнеме средно три дни отново да се регулират нивата.


Потърсете идеи за успокояващи дейности, с които да ангажирате кучето си. То ще бъде по-малко фокусирано върху това, което се случва около него, а вие ще имате възможността да се насладите на забавленията със семейство и приятели. Така че, вместо да давате на кучето си ежедневната му храна в купа, удължете преживяването, като ползвате конг, подложка за близане, килимче за душене или просто разпръснете храната на земята. Хубаво е да имате под ръка вкусни, дълготрайни, естествени неща за дъвчене и гризане.

За още идеи вижте нашия наръчник Да зарежем купата за храна

Ключът е всичко да е подготвено предварително и готово за използване, когато има нужда!


Слезте на нивото на кучето си и се огледайте наоколо или ако имате особено пъргаво куче, което се катери навсякъде, погледнете и по-нагоре. Има ли украси, подаръци или храна в обсега му, които може да не са безопасни? Не забравяйте, че кучетата, особено малките кученцата, обичат да изследват с устата си! И не се поддавайте на фалшиво чувство за сигурност. Само защото никога преди не е откраднало храна, не означава, че никога няма да го направи. Има голяма вероятност, ако реши да открадне нещо, то да е нещо, което не е добро за него

Храните, за които трябва да внимавате, включват:

 • Шоколад
 • Грозде
 • Сушени плодове
 • Сурово тесто
 • Алкохол
 • Синьо сирене
 • Ядки макадамия
 • Ксилитол – често се среща в сладкиши без захар
 • Кочанът на царевица
 • Авокадо
 • Готвени кокали

Ако се притеснявате, че кучето е изяло нещо, което не трябва, не се опитвайте да го накарате да повърне, защото това може да доведе до усложнения. Вместо това се обадете на вашия ветеринарен лекар за съвет. Имайте предвид, че стомахът на кучето ви може да се разстрои от цялото вълнение и стрес по празниците или от прекаляване с лакомства.


Не забравяйте да приложите съветите ни от Наръчника за фойерверки за да помогнете на вашето куче, което се страхува от гърмежи.


Весели празници!