Да обучаваме докато играем

или как оформянето на нови концепции изгражда личността на нашето куче

За тези стопани, които се обръщат за помощ към професионален треньор, предлаганите решения за обучение на кучета често могат да изглеждат непосилни и нереалистични. Докато позитивното обучение на кучета започва да печели битката, когато става въпрос за това дали избираме да учим с наказание или награда, създаването на продължителни сценарии за обучение, в които да можем да възнаградим правилното поведение за всякакви ситуации, може да бъде спънка за мнозина. Тези решения не са погрешни по никакъв начин, но те са много рядко напълно реалистични. Ние живеем в реалния свят и не можем да контролираме околната среда 100% от времето.

Обучението на концепции и оформянето на кучешкия мозък е продължение на революцията, която измести традиционните методи на обучение от режим, основан на наказание, към философия, основана на възнаграждение. Докато позитивното обучение на кучета сега е по-популярно, все още има такива, които избират подхода на старата школа. Обучението на кучета, обаче е направило още един скок напред и този скок се нарича „обучение на концепции“ (concept training).

С две думи, идеята зад това обучение е, че вместо да обучаваме кучето на множество специфични команди и поведения, ние го учим на широки концепции, които ще помогнат да оформят личността му, да трансформират емоциите му и ще му позволят да избира коректно за градската среда поведение във всяка ситуация.

Кучетата извършват поведения, диктувани от следните емоции: СТРАХ, ТРЕВОЖНОСТ, СВРЪХВЪЗБУДА или СПОКОЙСТВИЕ. Ако поведенията са нежелани за нас, те най-често са продиктувани от първите три изброени емоции.

Обучението на концепции разчита на оформянето на личността на кучето чрез игри.

Ето някои от концепциите за обучение на кучета в основата на този модерен подход и как точно те могат да помогнат за трансформирането на нашето куче:

УВЕРЕНОСТ И ОПТИМИЗЪМ:

Специалистите твърдят, че кученцата имат само един ограничен период от време в ранното детство, през който са отворени за нови гледки, звуци и преживявания и че през този период ние трябва много да излагаме кученцето на нови неща и на всички неща, с които то ще се среща, за да придобие позитивен опит и да се социализира добре към ВСИЧКО. И всички ние сме пропуснали нещо, с което да социализираме кучето, така че то да не се страхува от него след време. Това са например  сушилки, прахосмукачки, оживени пътища, деца, кошчета, мъже с бради, мъже с бастуни, жени с бастуни, мъже с очила, деца с очила, хора с колички, релси, кашони, контейнери за боклук, стълбове, умряла птица, трафопост, котки, катерици, кучета, овце, каруца, асансьор, метро, чадър, гребен … списъкът продължава. …. Как е възможно да сме сигурни, че сме изложили на абсолютно всичко, което някога може да срещнем за толкова кратко време? Но по-важното е как ще гарантираме, че всяка отделна нова среща с нещо е положителна и няма да програмираме страх, вместо да го избегнем …

Учейки кучето си на оптимизъм, вместо да го запознаваме с всяко нещо едно по едно без да се страхуваме от всеки един предмет / шум / човек на планетата, ние учим кучето, че всяко нещо, което е ново и непознато винаги е награждаващо.

Чрез поредица от игри и упражнения ние учим кучета, че новостите винаги са нещо, на което да се радваме.

Как това се отразява на поведението на кучето в дългосрочен план? Ще отгледаме куче, което не лае на камиони или кашони, куче, което не се плаши лесно при странни шумове или нови посетители.

Поведенията, които произтичат от страха и тревожността, могат да бъдат истински проблем за стопаните – ръмжане, лай, дърпане, агресия … куче, което е научено да възприема наистина идеята за оптимизъм и увереност, има много по-малка нужда да изважда такива поведения от кутията си.

ФОКУС:

Куче, което има страхотен фокус в човека си, няма да бъде лесно разсеяно от катерици, котки или други кучета в парка. Малко вероятно е да не откликва на желанията на човека си, колкото и да е разсейваща околната среда, защото такова куче има огромно желание да ни даде цялото си внимание. Толкова много собственици на кучета се натъжават от това, че кучетата им знаят много трикове и ги изпълняват с радост в къщи, но навън не успяват.

Чрез поредица от игри и упражнения, които са забавни и за двете страни, можем да научим нашето куче, че фокусът в нас е най-бързият път към позитивните преживявания.

ГРАНИЦИ:

Това е фантастична концепция, която да поставим в плана си за обучение от самото начало. Куче, което цени границите си е куче, което ще избере да остане в леглото си, вместо да досажда на гости или да проси под масата. Научаването на концепцията за Граници не е просто да изпратиш с команда кучето на мястото му. Кучето се научава да цени собственото си легло, което познава и обича, но и ще може да третира всичко като граница – независимо дали това е щайга, леген, пейка, пънче, килимче… Увеличаването на стойността на границите чрез силата на игрите за тази концепция, ще направи възможно оставянето на кучето където и когато имаме нужда, а за кучето този момент ще бъде просто игра и ще го направи с желание. 

ТОЛЕРАНС КЪМ ФРУСТРАЦИЯ:

Нетърпеливостта е нещо, което може да причини истински проблеми в кучешкия свят. Куче, което няма толерантност към фрустрация, може да се откаже от неща като замразени конгчета или играчки пъзели, защото няма търпение да ги разгадае. Това затруднява живота на стопаните, които се опитват да намерят дълготрайни форми на забавление и спокойно преживяване за кучето си. Кучетата, които се борят с неудовлетвореност, също могат да изпитват трудности, когато става въпрос за научаване на нови сигнали и умения, защото те лесно се фрустрират, когато се провалят. С концептуалното обучение работим за изграждането на тази толерантност, така че кучетата да могат по-добре да се справят с предизвикателни ситуации и да продължат до постигане на успех. Кучета, които изграждат толеранс към фрустрация не са нетърпеливи, не лаят за внимание или в знак на протест, не избухват, когато се почувстват безсилни.

КОНТРОЛ НА ИМПУЛСА:

Куче, което се бори с контрола на импулсите си, е куче, което ще полети в парка при вида на катеричка, ще скочи и ще открадне храна от кухненския плот при първа възможност или ще избяга от входната врата в търсене на приключение веднага щом се отвори.

Да си представим куче, което вижда по-голяма полза в съпротивата срещу нещата, които го изкушават … защото знае, че наградата за това ще бъде много по-голяма от наградата, която може да получи за себе си, като се предаде на този импулс. Куче, което вижда котка или изхвърлена храна и вместо да тръгне към нея се обръща към човека си. Колко страхотно би било?

Това са само няколко от основните концепции, заложени в метода.

С обучението на концепции не тренираме конкретни отговори на конкретни ситуации. Тренираме широки концепции, които дават възможност на нашето куче да се справи с каквото животът ни предлага. Ние не учим нашето куче на един обучен отговор на едно конкретно събитие (например „когато звънецът на вратата звъни, отиваш и сядаш на мястото си“).

Концептуалното трениране на кучета е иновативен, забавен и всеобхватен подход за обучение на добре възпитано, уверено, спокойно и щастливо куче – компаньон. Обучението е изградено изцяло на игри и е страхотно забавление за тялото и ума на кучето. Забавно е и за стопаните. Този метод интегрира изцяло и идеята за обогатяването на жизнената среда на кучето.

източницш: Dr. Tom Mitchel, absoluteDOGS

Винаги следвайте етичните си норми във възпитанието на вашето куче!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *