Подходяща услуга ли е детската градина за Вашето куче?

През последните години детските градини за кучета набраха голяма популярност.

Как да прецените дали детската градина е подходяща за Вашето куче и как да изберете коя детска градина е правилен избор?  

Детската градина не е подходяща за всяко куче! 

Ето някои въпроси, над които трябва да помислите, когато решавате дали е подходяща тази услуга за Вас: 

Илюстрация: @funkygabandco

Вашето куче тревожно ли е и липсва ли му увереност? 

Неуверените кучета се справят трудно в по-голяма група от кучета.

Може да е изкушаващо да мислим, че като са около други кучета, те ще „свикнат“, но много често това е напълно непосилно за тях и всъщност влошава проблемите. 

Вашето куче много ли се интересува от други кучета?

Ако е така, дали му е полезно да му предоставите почти неограничен достъп до други кучета?

Или рискувате да го превърнете в хиперсоциално, прекалено дружелюбно куче с очакване, че може да взаимодейства с всяко куче, което види?

Може ли Вашето куче да остава спокойно и да се отпусне да почива около други кучета?

Ако не, то  в края на деня ще бъде изтощено и с препълнена кофа.

Установяването на спокойствие в помещение, в което има много кучета е много трудна задача за постигане дори за специализираните служители в градината.

Може ли Вашето куче да толерира груби, социално тромави кучета?

Има ли социалните умения да игнорира и деескалира напрежението или би могло да реагира, ако се почувства притиснато в ъгъла?

Защо искате Вашето куче да посещава детска градина?

Излизате ли от дома за по-продължителни периоди? Вашето куче има ли проблеми, свързани с раздялата? Или просто търсите възможност за социализация? Какви други опции има и кои биха били по-подходящи за Вашия случай? 

Дали една разходка повече до парка ще отговори на нуждите на кучето от социализация (като се има предвид, че социализацията не е само среща с други кучета)? 

Как ще облекчите или избегнете потенциалните поведенчески проблеми, които могат да възникнат от целодневната комуникация с други кучета?

Уроците, които Вашето куче може да научи в детската градина, е малко вероятно да бъдат полезни в останалата част от живота му. Помислете на какво може да се научи кучето: получава неограничен достъп да играе с много кучета дълго време, няма добра възможност да се отделя и да си почива, поддържа висока възбуда през по-голямата част от времето, често се упражнява да използва гласа си.

Дали тези неща могат да станат проблематични в контекст, различен от детската градина? 

Как ще реагира младото, подрастващо куче, което си играе цял ден с всяко куче в детската градина, когато е навън и не може да общува с всяко куче там? Разочарование? Лай? Дърпане на повода? 

Ако сте си отговорили на тези въпроси и смятате, че Вашето куче ще има полза от посещенията в детска градина, как да изберете правилната?  

Каква детска градина да изберете? 

Има различни варианти за Day Care – от малки, в домашни условия, които приемат само няколко кучета едновременно, до големи и многолюдни дневни грижи, функциониращи в големи пространства с клетки за уединение, в които могат да приемат и над 20 кучета едновременно.

Какво трябва да имате предвид, когато избирате детска градина?

  • За колко кучета се грижат едновременно? 

Има огромна разлика между това кучето ви да е в група с 3-4 кучета или да е в група с 20.  Помислете какви могат да бъдат последиците от голяма група в случай, че нещо се обърка. Колко е голям персонала и за колко кучета се грижи един човек едновременно? 

  • Как ще се отнасят с Вашето куче, ако то не се справя съвсем добре? 

Използват ли наказания като тайм аут, пръскане с вода или друга техника, ако кучетата ескалират в комуникацията си?

  • Как изглежда пространството за разходка навън? 

Има ли тревна площ? Добре ли е оградено пространството? Или кучетата излизат на разходка сред природата с водач?  

  • Колко опитен е персоналът и какво обучение имат служителите? 

Грижата за кучета е физически тежка работа с минимална работна заплата, така че макар да привлича хора, които обичат кучета, трудно ще задържи хора с опит и знания и текучеството на персонала може да бъде високо. Персоналът има ли обучение за първа помощ? Поведенческо обучение? Познаване на кучешкия език на тялото? Разбират ли характеристиките на породите?

  • Какво се случва, ако нещо се обърка? 

Имат ли протокол за прекратяване на свада? Имат ли план за евакуация?

  • Можете ли да наблюдавате кучето си дистанционно чрез уеб камера, докато е на детска градина?

Ако имате нужда от детска градина, съветваме ви винаги да потърсите такава с по-малък мащаб и външно зелено пространство; или помислете за алтернативи като роднина или нает човек, който да се грижи за домашния Ви любимец, докато сте извън дома.

 

Но най-важното нещо, независимо какво избирате за Вашето куче, е да направите избора въз основа на информация както за услугата, така и за състоянието на Вашето куче. 

 

Винаги задавайте на всеки професионалист, който работи с домашни любимци, конкретни въпроси като тези по-горе. 

 

Да поверите кучето си на някого е огромен кредит на доверие, така че се уверете, че имате необходимата информация, за да направите информиран избор.

Ако искате да използвате такава услуга, поради различни причини, можете да подготвите кучето си за това, оформяйки отделни черти от неговия характер, за да се справя безпроблемно. Ето кои: