Менажиране на средата като част от обучението на кучето

Кучетата правят много и различни избори за поведение в секунда и вземат решения как точно да постъпят в даден момент, постоянно и ежедневно.

Във всяка една ситуация кучето има много възможности. Например, когато искате кучето да се задържи в седнало положение известно време, то може: да стане и отиде някъде, да тръгне назад, да се изправи, да легне, да започне да души … списъкът с потенциални поведения, които може да кучето да избере в този момент е безкраен.

Във всяка ситуация най-вероятно ще има само едно „правилно“ поведение, което бихте искали да направи Вашето куче, от всички многобройни поведения, които би могло да избере в този момент. .


Когато говорим за стратегии за менажиране на средата, имаме предвид да свалите част от отговорността от кучето си и да си я поемете вие, така че да му предоставите само избор, с който то има уменията да се справи. 

Точно както когато разхождате кучето си покрай шосе, вие го закачате на повод. Това е поемане на известна отговорност за избора му, защото последствията, ако то не направи правилния избор в тази ситуация, ще са много стресиращи.


Менажирането и повторенията са жизненоважни компоненти за успеха, защото в крайна сметка кучетата стават такива, каквито са през повечето време, правят това, с което свикват – и това се отнася както за хубавите избори, така и за тези, които не са толкова добри.

Понякога менажирането изглежда просто да не поставяте кучето в ситуация, в която няма да се справи към този момент от неговото развитие и обучение.

Например, ако Вашето куче не се справя в комуникацията с друго куче (например се стресира), колкото повече го поставяте в такава ситуация, без да работите по неговата увереност, то ще затвърждава това усещане за тревожност в присъствието на друго куче. Ето затова по време на оформянето на увереност, докато още Вашето куче не е готово, да менажирате средата означава, да го пазите от комуникация с други кучета, за да няма възможност да избира и повтаря поведения, с които в момента се борите. 

Менажирането е част от обучението, тъй като чрез менажирането не позволявате повтаряне на това, което не искате, а се повтарят само поведения, които искате и кучето се учи какво да повтаря като поведение.


Примери за менажиране на средата: 


Менажирането на средата улеснява кучето да избира подходящи поведения във всяка ситуация и наистина предразполага към успех. 

Приемайки, че менажирането на средата е от решаващо значение и е част от подпомагането на Вашето куче, трябва също така да приемете, че докато оформяте уменията му в правилната посока чрез игри и възнаграждаване на правилните избори, в един момент идва време да му дадете повече отговорност и да отворите възможност за повече избори за поведение от страна на Вашето куче.   

Ако се отнасяте с кучето си все едно е на същия етап както преди, то вероятно винаги ще остане в същото положение. Ако започнете да се отнасяте с него и да го приемате като кучето, което е днес, Вие преминавате към нови нива на свобода и за двама ви.

Не зацикляйте на мястото, на което сте били, придържайте се към това къде отивате. Направете нова оценка къде се намирате днес и работете с кучето пред себе си. Понякога ще се връщате назад, в други дни ще направите 3 крачки напред и това е напълно ОК. 

Не зацикляйте на мястото, на което сте били, придържайте се към това къде отивате. Направете нова оценка къде се намирате днес и работете с кучето пред себе си. Понякога ще се връщате назад, в други дни ще направите 3 крачки напред и това е напълно ОК.