Опъването на повода – най-често срещания проблем сред стопаните на кучета

Каквато и да е причината за тегленето на кучето на другия край на каишката, не сте сами в желанието да го спрете.

Опъването на повода е едно от най-често срещаните оплаквания сред собствениците на кучета. Това е сериозен проблем, който може да доведе до хронично или внезапно нараняване както на човека, така и на кучето. Ако то е реактивно, загубата на контрол поради опъването, може да изложи на риск други хора и животни. Опъването на повода не е само досада, то е сериозен проблем, върху който трябва да работим.

Независимо защо кучето опъва повода или каква техника използвате, за да разрешите проблема, от съществено значение е да разполагате с план и подходящо оборудване, което да настрои вас и вашето куче за успех. Успешната разходка може и да се окаже лесна задача, ако използвате правилните инструменти по правилния начин и ако осигурите правилните дейности преди разходката с кучето.

Оборудване. Налична е широка гама от продукти, които помагат на кучето да ходи на каишка. Тъй като това е толкова постоянен проблем, има много продукти, които твърдят, че го решават лесно. Но никой продукт не предлага истински бързо решение. Какъвто и продукт да използвате, все пак ще трябва да обучите кучето си да ходи правилно с него.

Какво да НЕ използвате. Продуктите, които разчитат на причиняване на болка или дискомфорт, като строги нашийници душачи и електрически нашийници, нямат място в позитивното обучение. Такива инструменти само ще насърчат вашето куче да игнорира болката и натиска и ще повишат неговата реактивност.

Автоматичните и ластичните поводи винаги оказват натиск върху врата на кучето, докато то се придвижва напред. Това усещане насърчава кучето да тегли по-силно, за да се придвижва, защото е възприело, че това е нормално и необходимо, за да ходи към целта си. По същия начин се чувстват и кучетата, на които постоянно им скъсяваме повода и го опъваме към себе си.

Правилната енергия на кучето.  Повечето кучета не са създадени да излизат само около блока за 30 минути. Необходим е много самоконтрол, за да може кучето да задържи импулса си да комуникира със света около себе си, когато е на разходка. По практично е да учите кучето си да ходи на повод, когато е изразходило енергията си. 

Мотивиране на кучето да не се дърпа. Точно както и хората, кучетата са мотивирани от различни неща в различно време. Намирането на това, което мотивира вашето куче във всеки различен момент, ще ви позволи да го наградите добре, когато се справя да не се дърпа. Винаги имайте лакомства и играчки под ръка, когато разхождате кучето и не забравяйте, че свободата да продължите да ходите напред също е важна награда.

Опъването на повода НИКОГА не е позволено. За да изградите безопасна и приятна разходка за вас и вашето куче, е от съществено значение да създадете среда, в която дърпането никога не е позволено. Това означава да спирате или да сменяте посоката всеки път, когато кучето опъне повода. Дори само на моменти да допускате кучето да ви тегли напред, правите крачка назад в обучението.

Търпение. Обучението на кучето да не опъва повода изисква много търпение. Особено в началото може да бъде много разочароващо да се налага непрекъснато да спирате и да променяте посоката, за да насърчите кучето да ходи спокойно. Имайте предвид, че не дърпането не е интуитивно за вашето куче и че самоконтролът изисква време, за да се научи.


Разбирането защо кучето се дърпа на повода е от съществено значение за работата по поведението и ще ви помогне да мотивирате кучето да не дърпа.
Ето основните причини, поради които кучетата опъват повода по време на разходка:


Кучета с излишна енергия или такива, на които им липсва самоконтрол

Кучетата с твърде много задържана енергия не могат да се владеят на повода. Те дърпат, защото имат нужда да облекчат излишната си енергия. Такива кучета може да изпълняват командите за кратко, но едва контролират себе си. Дори да успеят да ходят добре на повод след много тренировки, това е акт на изключителен самоконтрол всяка секунда, който допълнително напряга кучето.

Най-добре е да им позволите да изразходят колкото е възможно повече енергия, преди да започнете обучението си. Добре би се отразила дълга игра на дърпане на въже преди излизането на разходка.  

След като енергичното куче е имало шанс да изразходва част от енергията си, ще откриете, че върви доста по-добре на каишката. Тогава то ще започне да отговоря и на мотиватори като лакомства или ласка, които преди не са имали ефект върху него.

Ако вашето енергично куче все още би искало да върви по-бързо, редувайте контролираната разходка на повод  с джогинг или с дърпане на въже. По този начин ще възнаградите спокойното ходене с възможността да се изразходва енергията.


Кучета, които силно опъват повода, когато искат да стигнат до нещо 

Някои кучета се дърпат само когато са фокусирани върху нещо. Кучетата, които се разхождат на свободен повод през повечето време, но се дърпат интензивно, когато видят друго куче, човек или „плячка“, трябва да бъдат научени да се самоконтролират около своите стимули. Това включва цялостното поведение на кучето около стимулите, независимо дали е на повод или не.

Започнете достатъчно далеч от стимула на кучето. Награждавайте спокойното ходене и дръжте фокуса на кучето си върху вас, докато вървите, като се придвижвате все по-близо до стимула.  Щом кучето забележи дразнителя си, привлечете му вниманието и го наградете. 

Ако вашето куче има отрицателна реакция, върнете се извън полезрението на дразнителя и походете известно време, докато кучето ви не реагира отново на вас. Продължавайте да напредвате все по-близо и по-близо до стимула, като непрекъснато го възнаграждавате за спокойното си и отпуснато поведение на каишка и винаги се връщайте крачка назад, ако видите, че кучето започне да опъва повода или покаже напрегната реакция. 

Кучета с изразен ловен инстинкт, реактивност към кучета или хора или агресивни реакции към специфични стимули, като велосипеди или автомобили, се нуждаят от много време, за да преодолеят реакциите си и да спрат да се дърпат, когато видят своите дразнители.

Ако оценявате, че не можете да се справите и сте загрижени за безопасността на себе си, вашето куче или други хора, потърсете помощта на поведенчески специалист или сертифициран треньор, защото тук проблема ви не е само дърпането на повода по време на разходка.


Кучета, които никога не са водени на повод

Ако работите с куче, което никога преди не е носило каишка, трябва да започнете процеса, както бихте направили с малко кученце. Започвайки с дълъг повод, с който кучето да свикне. След това почнете да привличате вниманието на кучето, за да го наградите. Правете го, докато кучето добие идеята, че трябва да ви последва. Водете го постепенно в нови среди и го оставяйте добре да подуши и да приеме нещата около себе си. Награждавайте го често и за всяко следване. По този начин кучето ви ще научи, че следването ви води до добри неща.

Ако кучето ви тръгва в посока, в която не искате, оказвайте много леко съпротивление на каишката като спирате да се движите и весело привлечете вниманието на кучето, да се върне, наградете го за това, че е дошло до вас и продължете. 


Кучета, които не знаят да не дърпат

Кучета, които не знаят да не дърпат или никога не са били учени как да ходят спокойно, когато са вързани, не осъзнават, че усещането за напън на врата им означава нещо. Тъй като първоначално много породи са селектирани за теглене на товари, много кучета са предразположени да мислят, че тегленето всъщност е точно това, което трябва да правят. С тези кучета трябва да се работи по изработване на комуникацията чрез повода. 

Ако кучето ви винаги е дърпало на каишката и никога не е било научено да не го прави, трябва сега да започнете да го учите да забелязва напрежението на врата си и да го облекчава. Когато вашето куче се опъне напред, спрете и променете посоката, така че то трябва да ви последва, за да  облекчи напрежението на врата си. Веднага щом каишката се е отпуснала, наградете кучето си като продължете да ходите. Когато каишката отново се опъне, отново сменете посоката. Докато кучето ви добие идеята, че ходенето се случва само, когато повода е отпуснат. Когато вашето куче научи, че натискът е неприемлив, то ще започне да се старае да не опъва повода, за да продължавате да се движите. 


Кучета, които опъват повода от страх или тревожност

Кучетата, които се ужасяват в дадена среда, теглят непрекъснато. Това може да е така, защото се опитват да се откачат, за да избягат от тази среда, но може да е така, защото са приели напъна на врата си като вид сигурност в безпокойството си. Независимо коя е причината, кучетата, които изпитват страх, е малко вероятно да отговорят на повечето форми на мотивация или корекция. С тези кучета трябва на първо място да се работи по овладяване на страха им в средата. 

За да научите куче, което изпитва страх или тревожност, да не се дърпа на разходка, ще трябва да започнете тренировките в среда, в която е спокойно.  Това може да е вътре в дома ви, в ограден двор или в спокоен район, където кучето е свикнало. Кучето трябва да е достатъчно спокойно, за да ходи на свободна каишка и да се интересува от награди.

Докато вървите, дайте на кучето си команда от типа „седни“ или „легни“. Наградете кучето си за извършване на поведението и продължете да ходите. Тренирайте това често. Това ще бъде успокояващата дейност на кучето, когато сте в стресова среда. Започнете да увеличавате тревожността на околната среда, като се преместите от обичайния си квартал в нов или в по-стресираща ситуация. Уверете се, че кучето все още успява да извърши успокояващото поведението и че приема наградата. Ако в даден момент кучето се страхува твърде много и не успява да изпълни поведението или ако го изпълнява, но не се интересува от награда, върнете се отново в по-спокойна среда за известно време.

Може да отнеме много време, преди вашето куче да се почувства достатъчно удобно, че да изпълнява успокояващото поведение и в натоварена среда, но не се отказвайте.

На много страхливите кучета може да се помогне, като около тях има други по-уверени кучета. Ако страхът е много тежък, може да потърсите и успокояващи добавки, препоръчани от вашия ветеринарен лекар.


Каквато и да е причината на вашето куче да не може да ходи на повод, една от най-ефективните техники за преодоляване на дърпането е да се даде избора на кучето да се придвижва, когато повода е свободен и да не се придвижва, когато повода е опънат. Веднъж придобило идеята, кучето винаги ще предпочете да се придвижва на свободен повод.

Тази техника не е трудна, но изисква търпение и последователност, за да бъде ефективна, както и да се съобразим с всичко написано по-горе.

Започнете бързо да ходите с кучето си. Забавете и оставете вашето куче да души, ако иска да души.

Щом кучето ви опъне каишката, спрете. Не се дърпайте назад на каишката, но и не позволявайте на вашето куче да дърпа.

Ако кучето ви отпусне напрежението в рамките на няколко секунди, веднага започнете да ходите отново. Ако кучето ви не отпусне напрежението в рамките на няколко секунди, тръгнете бързо в другата посока, призовавайки кучето да ви последва.

Ако вашето куче не е имало шанс да изгори малко енергия или ако е много разтревожено, може да продължи да оказва натиск върху каишката, независимо колко често сменяте посоките.

Ако установите, че ходите в непостоянни кръгове, може да се наложи да практикувате това в среда с по-малко стимули или да се постараете да изразходвате енергията с игра, преди да опитвате да тренирате спокойно ходене.

Не игнорирайте факта, че кучето ви ще изпитва много по-слабо желание да опъва повода на другия му край, ако вие сте му достатъчно интересни и то цени близостта ви и времето изкарано в позитивни емоции и игри с вас.


Ако срещате трудности да научите вашето куче да ходи спокойно на повод, винаги е добра идея да потърсите помощ в обучението.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *