Как да разберем дали кучето се страхува да остава само?

В световен мащаб най-честите причини за изоставяне на домашно куче в приют са: 

• Непрекъснато лаене (виене);

• Деструктивно поведение в дома; 

• Уриниране и дефекиране в къщата; 

Всички тези поведения в огромен брой от случаите са свързани с невъзможността на кучето да се справи с раздялата си със стопанина. 

Тъжен факт е, че докато кучето не може да приеме раздялата си със стопанина, то става жертва на изоставяне от стопанина. 


„Тревожност от раздяла“, „безпокойство при раздяла“, „страх от изоставяне“, „фрустрация при раздяла“ – всички тези термини се използват за поведенията свързани с оставянето на кучето само вкъщи, но всички те описват богата палитра от силни и неприятни за кучето емоции, които му причиняват силен и често дори хроничен стрес. 

И докато кучето не може да се справи с тези емоции, кофата на неговия стрес се пълни ужасно, но колкото е по-пълна кофата, толкова повече емоциите се задълбочават и поведенията ескалират.

Какъв омагьосан кръг…


Истината е, че много често стопаните не осъзнават навреме симптомите на това емоционално състояние. 

Как изглежда  борбата, свързана с раздялата? 

Има ли промяна в поведението на кучето, когато не сте вкъщи или когато е отделено от вас с физическа бариера? 

Можете ли да отидете до тоалетна на спокойствие или кучето ви настоява по някакъв начин да ви последва в банята? 

Много стопани дори не осъзнават, че кучето им има проблеми с раздялата, защото поведението се случва в тяхно отсъствие. 


Кои са най-често срещаните поведения, които подсказват, че кучето не се чувства комфортно, когато е далеч от стопанина си: 

Хранене – Кучето не изяжда храната, която му се оставя, когато остане само; 

Пиене – Не пие вода в отсъствието на стопанина (има ли промяна в нивото на водата в купичката или капки вода около купичката, когато се приберете в дома?);

Почивка – Кучето не успява да се отпусне и да почива в отсъствието на човека му (топло ли е кучешкото легло, когато се приберете? Ако има одеало, омачкано ли е или не изглежда като да е лягано върху него?);

Вокализиране – Кучето лае или вие, скимти, когато остане само; 

Разрушения – Откривате ли изгризани предмети или други щети по дома си, когато се приберете?; 

Следване – Кучето винаги ви следва от стая в стая – сигурен знак, че не може лесно да „избере“ да се отдели от вас и просто да си почине;

Посрещане – Прекалено развълнуваното посрещане подсказва, че кучето не е било спокойно в отсъствието ви; 

Обикаляне – кучето обикаля през цялото време из дома, докато ви няма. Това е трудно да се прецени, освен, ако не записвате с камера какво се случва във ваше отстъствие; 

Задъхване и учестен пулс

Самонараняващо се поведение

Уриниране и  дефекиране в отсъствие на човека, въпреки установени вече хигиенни навици; 


Умението да запазва спокойствие, когато остава само е от решаващо значение за психическото благосъстояние на Вашето куче. 

Независимо дали става въпрос за оставане насаме в другата стая, докато вие сте в дома или оставането само, когато напуснете дома. 

Животът с куче, което се бори да прекара известно време само, може да бъде изключително предизвикателство, както за него, така и за неговото семейство. Ако и вие се борите с поведения, свързани с раздялата, не се колебайте да се свържете с нас.