Възбудата и кучешкото поведение

За тези от нас, които се интересуваме от поведение на кучета, често ще срещаме терминът Араузъл (arousal). Араузълът се свързва със степента на активиране на мозъка в резултат на дадена информация от външния свят. Нивото на араузъл определя състоянието на будност на мозъка. С други думи араузълът се отнася за това колко отзивчив към средата е мозъкът на кучето. 

Араузълът при кучетата може да се разглежда като нещо добро, особено когато говорим за спортни кучета, чийто мозък е буден и отзивчив. При тях ние виждаме бърз, смел и ентусиазиран отговор към водача. И все пак, това, което може да се случи с повишаване на араузъла е, че общата възбуда на кучето се увеличава. Това, което получаваме е и повишена отзивчивост към околната среда.

Стопаните на домашни любимци по-често виждат проблеми в повишаването на кучешката възбуда. Но всичко зависи от това дали я разбираме достатъчно добре.

Когато искаме от нашето куче да изпълнява наши команди по време на тренировка, с повишаването на възбудата, можем да получим наистина добри, интензивни поведения и отговори. От друга страна, повишавайки възбудата, можем да стигнем до внезапно засилена бдителност и изведнъж кучето да започне да лае срещу нас или срещу нещо в средата.

Това, което трябва да имаме предвид, е че нивото на възбуда (повишаването или намаляването на араузъла), влияе на емоциите. Повишаването на араузъла много бързо може да превърне едно леко притеснено и тревожно куче в истински уплашено куче. Уплашеното куче може да реагира чрез експресивни кучешки поведения или пък чрез пасивно замръзване.

Започнем ли да разбираме и да контролираме араузъла на нашето куче, ние ще започнем да постигаме и истинската промяна в него.   

Да си представим, че всичко, което се случва през деня и повишава възбудата на кучето ни се пълни в една кофа. Това може да са позитивни и вълнуващи неща, а може да са негативни и страшни неща. Нещата, които влизат в кофата могат да бъдат например сутрешното очакване за разходка, котаракът на улицата, нашето отсъствие от дома, нашето прибиране, хубавата ни тренировка, куче, което лае на отсрещния тротоар, ремонт у съседите, пощальонът, игра с фризби… Всички тези неща пълнят кофата на възбудата и повишават араузъла на четириногия ни приятел. В един момент от деня кофата изглежда доста пълна и в този момент се случва нещо, от което възбудата прелива. Ето в този момент кучето стига до състояние на свръх араузъл.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ПРИ СВРЪХ АРАУЗЪЛ?

Повишавайки араузъла си, кучето от изпълнително и добре справящо се преминава в зона, в която става толкова бдително към всичко около себе си, че не може да реагира спокойно и да отговаря на нашите сигнали.

Свръх араузълът е състояние, което трябва да избягваме и ако усещаме, че то наближава, винаги трябва да направим нещо, за да го предотвратим. В това състояние кучетата използват реактивни поведения, изпадат в силен страх, започват да отговарят на всичко в средата, а нас спират да ни чуват. В такова състояние кучето не е способно да приема награди и не разбира вербалната ни комуникация. При всяко куче това състояние изглежда различно.

КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ С ПРЕЛЯЛАТА КОФА НА НАШЕТО КУЧЕ?

Проучване извършено от Tom Mitchell през 2012 година посочва, че кучетата показват поведение, свързано със страшно събитие, цели 72 часа след събитието.

Това означава, че ако кофата прелее от свръх араузъл (например от някакво страшно събитие), в следващите 72 часа кучето все още е много превъзбудено и всяко едно следващо вълнение може да го накара да прояви поведение, което би проявило по време на страшното събитие – например да лае, да хапе, да бяга, да замръзва… Цели 72 часа кофата на кучето е на ръба, а всичко, което може да го провокира, би извадило реактивните му поведения.

След тези 72 часа, кофата започва да се освобождава от стреса. При някои кучета този период е по-дълъг, при други по-кратък и това зависи от размера на тяхната кофа и от размера на дупчицата на дъното на тяхната кофа, през която се редуцира този стрес.

За да избегнем повторението на неприятни поведения в резултат на прелялата кофа, е добре да дадем на кучето си почивка от 72 часа от вълнуващи неща, за да му помогнем то да я изпразни.

Араузълът на кучето е нещо, което може да се манипулира и наистина можем да работим, за да увеличим скоростта, с която кофата на нашето куче се изпразва.

Начинът, по който можем да направим това е като развием чрез обучение способността на кучето да превключва нагоре и надолу своята възбуда. Да го научим бързо да се развълнува и бързо да се успокоява чрез тренировки. Такава практика по време на упражнения и игри ще даде на кучето ни способности за реалния живот, в които то да съумява да редуцира своята възбуда и да не стига до преливане на кофата. А ако стига до такова преливане, то скоро да успява да се възстанови.

Едно е важно да имаме предвид винаги. Най-добрите поведения идват от зоната на спокойствието. На нисък араузъл кучето ни винаги ще направи по-добър избор.

Винаги следвайте етичните си норми във възпитанието на вашето куче!


https://moetokuche.com/bez-kategoria/tainiat-jivot-na-domashnite-lyubimci/