Защо да НЕ използваме повод с душач като инструмент за обучение

Поводът с душач (както строгия нашийник и електрическия нашийник) е средство, в което се използва отрицателното наказание като метод на обучение.

Последствията от физическото наказание са:

  • Кучетата често привикват към наказaнието, което означава, че то трябва да стане по-сурово, за да работи.
  • Кучетата губят доверие в хората, на които трябва да вярват най-много.
  • Кучетата се страхуват да опитват нови неща и губят мотивацията си за обучение.
  • Кучетата могат да бъдат физически наранени и стресирани.
  • Наказанието само подтиска поведението и е твърде вероятно то да се появи отново.
  • Кучетата стават тревожни и притесненителни от заобикалящата ги среда

Какъв е ефекта и последиците и има ли “правилно” използване и поставяне?


По-долу е публикувано разсъждение на позитивния треньор и поведенчески консултант John McGuigan


Занимавал съм се с различни бойни изкуства повече от 30 години. Занимавам се с бразилско джиу джицу повече от десетилетие. Много атаки в джиу джицу са насочени към различни точки на врата. Има три начина, (използвайки болка), за да победим противника:

1. Атакуване подаването на въздух, за да не може противника да диша.

2. Атакуване на артериите, доставящи кръв на мозъка, така че противника да изпадне в безсъзнание.

3. Атакуване на различни точки (нервни снопове), които причиняват болка (повечето опитни джиу джицу бойци ще преодолеят това, но все пак болка има).

Когато повода с душач е поставен, както е показано на снимката по-долу, най-вероятно влиза в действие точка 3 (въздействие върху нервните снопове), последвано от точка 2 (въздействие върху артериите). След което кучето започва да се “държи както трябва”, за да избегне приложения натиск, причиняващ болка/дискомфорт, така че водачът да отпусне опъна или се научава да се държи добре, за да избегне прилагането на натиск.

Моят спорт е да прилагам натиск върху различни места по тялото. Когато играете спаринг срещу опитен противник, всичко, което правите, е да избягвате тази болка/дискомфорт. Хората, които са начинаещи в този спорт, често ”изперкват” на тепиха. Виждал съм хора да се отказват, да имат леки пристъпи на паника, да плачат и да използват много поведения на замяна** поради натиска. Разликата е, че те могат да напуснат или да се откажат по всяко време.

Вашето куче не може. То е принудено, тази болка/дискомфорт му е насилствено приложена. То не може да направи избор да не носи този душач.

2022 г. е. Вече не правим лоботомия на пациенти с психични проблеми и повечето от нас не удрят децата си, за да ги възпитават и дисциплинират.

Време е да отхвърлим и използването на принуда в обучението на кучета.

Избягвайте всеки, който ви съветва да използвате такава.

John McGuigan, Glasgow Dog Trainer and Behaviour Consultant
Снимката не е на автора, но е публикувана публично на неговата страница

Източник: Glasgow Dog Trainer and Behaviour Consultant


* На този принцип функционират и душачите, строгите нашийници (при които в допълнение има метални шипове, насочени към врата) и дори изложбените поводи.

** Какво е поведение на замяна? – Действие на животно или човек, което изглежда неподходящо за поведенческия контекст. Например чесане по главата, когато човек е объркан. Смята се, че възниква несъзнателно, когато има конфликт между антагонистични пориви и той не може да бъде разрешен. При хората такова поведение се проявява в социално стресови ситуации. При кучетата също показва конфликт и тревожност. Кучето иска да направи нещо, но потиска желанието да го направи и измества потиснатото поведение с нещо друго, като облизване, прозявка или почесване.


В тази платформа няма да се дава гласност на оправдаване или одобряване на каквито и да било аверсивни средства за обучение и комуникация с кучета.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *