Преди да си вземем куче

Грижата за животно не винаги е лесна и приятна, тя също така изисква труд, както и нашето търпение, знания, време и ресурси.

НОРМАЛНОТО КУЧЕШКО ПОВЕДЕНИЕ

Без значение колко са малки и сладки, кучетата не са малки дечица. Важно е да се запознаем с това как изглежда нормалното поведение на кучето и да помислим дали е нещо, с което ще можем да живеем и да се справяме.

Кученцата трябва да бъдат научени на хигиенни навици. Това изисква доста време и внимателно менажиране, често водене до мястото за облекчаване, както и до многократно чистене. Кученцата идват с остри зъбки и е съвсем естествено за развитието им да драскат и хапят на игра. Те се нуждаят от много време, внимание и търпение, за да бъдат научени на маниери.

Дори и най-добре обучените кучета понякога лаят, гризат, копаят, гонят неща, участват в конфликти и изразяват дискомфорт под формата на реактивни поведения. Това са напълно нормални кучешки неща.

Колкото повече разбираме как изглежда нормалното поведение на кучето, толкова по-малко шокираща ще бъде настройката ни. Да знаеш какво да очакваш е половината битка.

МОЖЕМ ЛИ ДА ПОСРЕЩНЕМ НУЖДИТЕ НА КУЧЕТО?

Склонни сме значително да подценяваме какви са нуждите на кучето и как да ги удовлетворяваме.

Освен безопасност, подслон, свобода от страх и болка, правилно хранене и медицински грижи, кучетата също се нуждаят от социално взаимодействие, от способността да участват в естествено поведение и физическо и психическо стимулиране на ежедневна база.

Всички кучета, без значение на тяхната възраст, размер, порода или енергийно ниво, трябва редовно да участват в естествено поведение, като например да „почистват“, да душат, копаят, бягат, преследват, раздробяват, ближат, дъвчат,… Кучетата се нуждаят от много възможности, да бъдат кучета.

Кучетата, живеещи в градска среда, са в дефицит, когато става въпрос за естествените им нужди. Отворени ли сме да отделяме от нашето време и енергия за обогатяване на средата на нашето куче ежедневно?

Кучетата са социални същества. Дългите часове самота всеки ден без подходяща психическа и физическа стимулация идват на висока цена. В най-добрия случай кучетата, чиито нужди не са удовлетворени, стават разочаровани и разрушителни. В най-лошия случай ще се развият по-сериозни проблеми с поведението. Нито едно обучение в света няма успешно да се справи с поведенчески проблем, произтичащ от незадоволени основни потребности.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ Е ОБУЧЕНИЕТО?

Нашата култура поддържа много митове за кучетата и поведението им, включително идеята, че обучението по някакъв начин трябва да стане лесно или че всеки може да го направи.

Разбира се, някои кучета могат да се справят без много обучение, особено когато живеят в среда, където техните нужди лесно се удовлетворяват и хората им нямат много високи очаквания. Но в модерния градски свят се очаква все повече кучетата да се приспособяват към гъсто населените райони, да се движат в многолюдни градски улици, да се адаптират към натоварена среда и да се разбират с всички хора и всички кучета, които срещат.

НАШИТЕ ОЧАКВАНИЯ ЗА КУЧЕТАТА СТАВАТ ВСЕ ПО-НЕРЕАЛИСТИЧНИ

Нещо повече, очакваме проблемите с поведението да бъдат решени толкова бързо, колкото да бъде отстранен развален уред. Ето за това безбройните приспособления, които пръскат, спъват, щипят, шокират и по друг начин плашат, нараняват и стряскат кучетата, за да ги накарат да спрат да правят нормалните кучешки неща, за жалост набират неистова популярност.

Когато внасяме член от друг вид в домовете си, трябва да сме наясно, че той не познава правилата на нашия свят и че, ако искаме да се държи по начин, който работи за нас, трябва да го научим какво искаме да прави. Промяната в поведението отнема време. Нека помислим за последния си собствен навик, който сме се опитали да променим. Беше ли бързо и лесно?

Когато искаме да си вземем куче е важно да имаме готовност да се свържем с треньор, ако не успеем да се справим сами. Да направим проучване и да намерим реномиран, сертифициран, обучаващ се професионалист, практикуващ модерни и хуманни методи на обучение, базирани на науката и разчитащи на положително подкрепление.

КУЧЕТАТА СА ЛИЧНОСТИ

Без значение колко задълбочено ще проучваме дадена порода, кучето, което ще донесем у дома, ще бъде самостоятелна личност.

Това означава, че нашето куче ще има свои предпочитания, мнения и странности.

Това, което често пречи на успешната промяна в поведението и истински щастливите отношения, е очакването нашето куче да е нещо различно от това, което е. Грешните очаквания и високите изисквания могат да скъсат връзката ни и да изкопаят пропаст в партньорството и доверието на нашето куче.

Разбира се, че можем и трябва да направим нужното, в избора на куче, което ще отговаря най-добре на живота ни. Но не трябва да забравяме, че живите същества не идват с гаранция. Трябва да бъдем готови да се приспособяваме, да правим компромиси и да се срещаме с кучето си там, където то се намира.

Споделянето на живота ни с куче може да бъде едно от най-дълбоките и специални преживявания. И ако го позволим, това ще бъде опит, който ще ни предизвика, ще ни смири, ще ни насърчи да виждаме света по различен начин и да се надяваме, да ни направи по-добри човешки същества.

Винаги следвайте етичните си норми във възпитанието на вашето куче!


Искам Куче

5 най-важни неща, които трябва да знаем преди да си вземем куче.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *