Как околната среда влияе на поведението на кучето

Независимо с какъв метод на обучение се опитваме да повлияем на нашето куче, средата е фактор.

Включително методът на обучение е част от средата на кучето.

ОКОЛНА СРЕДА И ПОВЕДЕНИЕ

Околната среда е един от най-важните фактори за поведението на кучето във всеки един момент. Всъщност тя е основата за поведението.

КАКВО Е ОКОЛНАТА СРЕДА?

Според речника: съвкупността от външни агенти или условия – физически, биологични, социални и културни – които влияят върху функциите на организма. Функциите на организма диктуват поведението.

Накратко, околната среда е всичко, което съществува и се случва около кучето. И всичко това има ефект върху поведението му.

ЕФЕКТИТЕ ОТ ОКОЛНАТА СРЕДА ПРИ КУЧЕТАТА

Околната среда е важен фактор, който трябва да се има предвид през целия живот на кучетата, но видът среда и преживяванията, които кучетата имат в ранния живот, ще имат най-голямо влияние върху тяхното поведение като възрастни.

Но въздействието на околната среда върху поведението надхвърля преките преживявания, които кучетата имат. Тези ефекти започват да оказват влияние, докато малките все още се намират в корема на майките си …

ЕФЕКТИТЕ ОТ ОКОЛНАТА СРЕДА ПРИ БРЕМЕННОСТ

Средата на майката по време на бременност е изключително важна, тъй като тя ще формира поведението на кученцата в определена посока, така че те да бъдат по-подготвени за света, след като се родят. Ефектите от околната среда по време на бременност могат да се разглеждат като първият „процес на обучение“, който всяко куче преживява и в някои случаи може да бъде най-отпечатаният. Ще разкажа два различни примера, които разглеждахме в курса Working Successfully with Rescued Dogs, за да разгледаме как околната среда може да повлияе на поведението на кучетата дори преди тяхното раждане.


Пример 1: Бременната Фокси живее в семейство с хубава, уютна къща извън града. Обичана, обгрижвана, спокойна. Добра храна, няколко легла из цялата къща за почивка. Семейството и често играе с нея. Няколко пъти седмично ходят на бавна де-стрес разходка, на която Фокси изследва света колкото си иска. Един път седмично се разхожда с приятелско куче и неговото семейство. Получава редовно енричмънт занимания…След като кученцата на Фокси се раждат, семейството се грижи и за тях и помага на майката, за да може тя да си почива, когато има нужда. Тя има доверие на семейството си и през цялата бременност и след раждането на малките никога не е имала негативни реакции към никого. Семейството й се е погрижило да има всичко необходимо, за да се чувства в безопасност и спокойна. След като малките й порасват, те са уверени и много приятелски настроени кучета и израстват като балансирани и спокойни домашни любимци ..


Пример 2: Дона е бременно куче, което е изхвърлено на улиците в голям град, след като нейното„ семейство разбира, че тя е бременна. Дона се оказа изгубена и уплашена на място, на което никога не е била. През деня тя се лута по улиците в търсене на храна, но много често някой й крещи, гони, заплашва…. Дона е силно стресирана, гладна, уплашена от ежедневните си преживявания… Вечер ляга под коли, за да се предпази от студените и дъждовни нощи. Опитва се да спи, но дискомфортът от твърдата и студена настилка не й позволява да си почива… Една сутрин тя чува страшни звуци и точно преди да има време да се изправи, двигателят на колата, под която се намирала, започва да работи. Тя хуква да бяга към пътя, където едва не я удря колоездач, който минавал оттам.За щастие същият този колоездач, съобщава на спасителна организация за Дона и до часове тя е спасена и и е намерен приемен дом. Дона е спасена дни преди да роди. Ражда в спокойна и топла домашна среда, където получава всичко необходимо – грижи, добра храна, помощ, сигурност. Всичките и кученца в последствие биват осиновени щастливо, но повечето от тях са върнати на организацията в рамките на една година, защото са много реактивни и тревожни и семействата им не успяват да се справят с поведенческите предизвикателства.


Това са истински истории и показват как въздействието от околната среда може да повлияе на кучетата, дори преди да се родят. В първия пример кучето е добре обгрижвано и ежедневно се задоволяват всичките му нужди. Това дава на Фокси усещане за безопасност и стабилност и запазва тялото й без стрес. А това се пренася върху неродените кученца. Те израстват още в утробата на майка си в безопасна и стабилна среда. В резултат на това те се оформят уверени кучета с непринуден темперамент и новите събития, с които се срещат в живота си не биха ги разстроили. Във втория пример виждаме обратното. Основните нужди за оцеляване на Дона далеч не са удовлетворени и постоянният страх и стрес са част от ежедневието й за известно време по време на бременността ѝ. Преживяванията я карат да е в постоянно стресирано състояние, което се прехвърля на неродените малки, поради високите нива на кортизол, основният хормон на стреса (средата, в която те се развиват). Тази среда „изпраща съобщение” за опасност на развиващите се мозъци на малките и когато се раждат, те са много по-малко уверени от средностатистическото куче и лесно се плашат от всичко, което се случва около тях като механизъм за оцеляване. Този тип преживявания в ембрионална фаза в някои случаи могат да бъдат причината някои кучета да се държат по определен начин и да срещнем трудности в тяхната социализация и интеграция в нашия живот по-късно.


ЕФЕКТИТЕ ОТ ОКОЛНАТА СРЕДА ПРЕЗ ПЪРВАТА ГОДИНА ОТ ЖИВОТА

Средата, в която се намират кучетата през първата година от живота им, е най-важният фактор за тяхното поведение като възрастни кучета. Редица изследвания са доказали, че този период формира поведението на кучетата до края на живота им. През първата година от живота, видът преживявания, оформят кучето, дали ще бъде спокойно и добре балансирано или куче, което не е сигурно в много ситуации и не е уверено да взаимодейства с други кучета и/или хора в зряла възраст. Повечето поведенчески проблеми са резултат от негативни преживявания, които кучетата са имали през първата си година от живота и такива преживявания често са причините кучетата да се озовават в приюти.


Средата, обаче е променлива всеки един ден. Ние можем (и трябва) да се научим да менажираме средата по начин, по който да съдействаме на нашите кучета да се справят.


** Още за средата и за менажирането на средата, очаквайте скоро


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *