Самоконтрол и Отделяне от стимули

Самоконтролът или контролът на импулсите е концепцията, която позволява на Вашето куче да види нещо, което то цени или има желание да притежава или последва, но да успее да контролира себе си.

Това е толкова ключово умение!

Кучето Ви има импулси през цялото време, независимо дали става въпрос за движение, аромати, вкусове, хора, други кучета – изборът е безкраен. Вие обаче не искате то да взаимодейства с всички тези неща непрекъснато. Нито искате да се конкурирате постоянно с тях за неговото внимание!

Вместо това искате да вдъхновите кучето си да контролира себе си около тези разсейващи фактори и напиращи импулси. Самó да се контролира, не Вие да го контролирате.

Куче, което се бори с контрола на импулсите, може:

 • Да скача върху гостите
 • Да скача върху кухненския плот, за да открадне храна;
 • Да тича към всяко друго куче, което види на разходка вместо да мине спокойно;
 • Да преследва птици, катерици или бягащи хора;
 • Да открадне сандвича от ръцете Ви. 

Струва си да сте наясно, че импулсът може да бъде за нещо, което кучето Ви наистина иска или се страхува от нещо. Например кучето може да дърпа на повод и да лае, защото иска да поздрави всички други кучета, които среща или защото се страхува от тях.  

Едно изключително важно нещо, което трябва да знаете, когато тренирате импулс контрол е, че по време на тренировката първо трябва да имате силното желание към нещото. В противен случай за кучето няма да е кой знае какво предизвикателство да се откаже от нещо, което не му е важно.

Имате нужда от импулс, преди да поискате контрол на импулса.

Вашето куче трябва да иска топката толкова, колкото би искало да преследва катерица, ако тренирате контрол на импулса с играчка.  Ако нямате това лудо ниво на желание, не можете да очаквате, че щом умее да се отделя от топката си, то ще приложи същото умение и когато говорим за катерицата в живия живот.  

С други думи, няма смисъл да се учат правила в контекст на нещо, което Вашето куче не желае толкова страстно и да се очаква, че правилата ще проработят в реални ситуации.  

Топ съвети:

 • Първо изградете импулса към стимула, с който тренирате! 
 • Не добавяйте правилата и контрола твърде скоро!
 • Изберете подходящо изживяване за награда – гранулите едва ли ще се конкурират с желанието за преследване на котка!

ОТДЕЛЯНЕ ОТ СТИМУЛИ

Концепцията за “Отделяне от стимули” се отнася за  способността на Вашето куче да вижда стойност в отдалечаването от стимулите (и вълнуващи, и стресиращи) в околната среда.

Един от най-големите подаръци, които можете да направите на кучето си, е да го научите, че каквото и да го разсейва, независимо дали положително или отрицателно, то не е негова работа.  

Умее ли Вашето куче да игнорира стимулите и да отдели вниманието си от тях, без да се чувства длъжно да  взаимодейства с тях?

Ако кучето Ви се „фиксира“ и ангажира, когато види стимул, не приема храна и отказва да се отдалечи от дразнителя – то се нуждае от работа по оформянето на концепцията за Отделяне. 

Разбирането, че има стойност в отделянето от неща, които са както страшни, така и вълнуващи,  ще помогне на кучето във всички аспекти от живота.  

Ето някои от предимствата на Отделянето:  

 • Свобода без повод
 • Страхотно повикване, независимо от разсейващите стимули в средата
 • Способност за мислене при възбуда
 • Подходящи срещи с други кучета
 • Силен фокус върху Вас

Кучета, които не разбират тази концепция, не умеят да игнорират нещата, случващи се около тях. 

Ако Вашето куче не умее да се отделя от стимули, има голяма вероятност често да попада в неприятни ситуации, в които всъщност не винаги иска да участва. 

Как може да изглежда липсата на умение за отделяне?

 • Куче, което се страхува от хора, не умее да игнорира всъщност добронамерени минувачи и в момент на притеснение е склонно да нападне и дори да захапе без видима причина. 
 • Куче, което се фиксира в други кучета, всъщност привлича тяхната реакция, именно защото не умее да отклони погледа си. 
 • Куче, което не е в състояние да игнорира и да заобиколи хора седнали на пикник на поляната от вълнение 
 • Куче, което не умее да се отделя от стимули, ще ви дърпа като влак, докато достигне изхвърлената пица на ъгъла  

Ако Вашето куче мисли, че всичко, което се случва наоколо е негова работа, време е да започнете да изграждате умението му да се отделя от стимули. Има толкова много игри, които могат да помогнат за оформянето на това безценно умение! 

ОПЪВАНЕТО НА ПОВОДА

Разбирането защо кучето се дърпа на повода е от съществено значение за работата по поведението.

МИНИ КУРС "ОТДЕЛЯНЕ ОТ СТИМУЛИ"

Оформя в кучето умението да се отделя и да игнорира вълнуващи или стресиращи за него стимули

РЕАКЦИИ И САМОКОНТРОЛ

Ние несъзнателно приучваме кучетата си, че колкото повече настояват за това, което искат, толкова е по-сигурно, че ще го получат.