Спокойствие и Независимост

Концепцията за Спокойствие оформя в кучето умение и желание за прекарване на повече време в спокойно състояние, както и помага за умението кучето да се успокоява след вълнение. 

Спокойните кучета правят добри избори!

Оформянето на концепцията за Спокойствие е един от най-големите подаръци, които можете да дадете на Вашето куче и е основна концепция, която е необходима на всяко куче, за да се ориентира в човешкия свят. 

В идеалния случай спокойствието трябва да е стандартното състояние на Вашето куче.

Спокойствието му позволява да избира независимост по отношение на раздялата му с Вас, когато имате работа или когато излизате от дома. 

Спокойствието прави възможно за кучето Ви да избере тихо, релаксиращо занимание вместо напрегнато ангажиране с Вас във всичките Ви дейности, дърпане на повода или лай на всеки шум. 

Ако кучето Ви е спокойно, то се държи добре и адекватно в повечето ситуации. 

Ако кучето Ви е спокойно, то няма да изпитва разочарование, ревност, фрустрация в различни ситуации, за които не е подготвено. 

Ако кучето Ви е спокойно, то не би се страхувало от фойерверки, гости или нови места.

Спокойните кучета се учат по-добре,
адаптират се по-добре,
по-добре мислят в момент на повишаване на възбудата.

Ако Вашето куче няма добре изградена концепция за Спокойствие, то веднага можете да започнете подобряване в тази посока! 

НЕЗАВИСИМОСТ

Независимостта е способността на Вашето куче да се занимава далеч от Вас и без подкрепление, както и да прави хубави избори на поведение без напътствия. 

Независимостта определя дали кучето Ви вижда стойност в това да прекарва време отделено от Вас и не се притеснява от това.  

На пръв поглед това може да ви се струва контраинтуитивно. Нали искате ангажираност и близост?!

Но има много ситуации, в които кучето трябва да може да се справя  самостоятелно. 

Важно е да сте наясно, че Близостта и Независимостта не са взаимно изключващи се! Едно куче може да бъде добро и в двете!

Какви са ползите от независимостта?

Независимостта в обучението на кучето е многостранна.  

Може ли Вашето куче да се отпусне спокойно в друга част на дома Ви, без да Ви следва неотлъчно и без да се интересува Вие с какво се занимавате? Може ли да функционира далеч от Вас също толкова добре, колкото и когато сте наоколо?   

Една област, в която тази концепция има сериозно отражение е в контекста на Поведенията, свързани с раздялата. Куче, което е независимо е много по-малко вероятно да среща проблеми, когато остане самó. 

Ако наистина искате Вашето куче да се справя с живота без стрес, то трябва да отделите време в оформянето на неговата независимост и, колкото и да го обичате, да се занимавате и с неща, в които кучето Ви не участва.  

Тази концепция ще се окаже жизненоважна в моментите, когато ще трябва да оставите кучето си някъде за известно време и в това няма нищо лошо.  

ТРИТЕ СТЪПКИ КЪМ БАЛАНСА

Можем да структурираме деня на нашето куче, следвайки няколко принципа, с които да насърчим и оформим повече спокойствие.

МИНИ КУРС СПОКОЙСТВИЕ

Оформянето на спокойствие по правилния начин може да бъде най-добрата превенция за предотвратяване на проблемно поведение.

TTOUCH® МАСАЖИ

Това е чудесна терапевтична техника, която повишава увереността при тревожните кучета и успокоява твърде активните кучета.