ШУМНА КУТИЯ

Тази игра работи много за Оптимизма на вашето куче.

Подобрява умението му да търпи неща близо до муцуната си, подобрява тактилните усещания (усещания за допир в областта на главата), подобрява справянето с шумовеТези неща – допир и шум, съществуват в живота на кучето и често, дори да не сте забелязали, му носят тревожни усещания. Подобрявайки тази търпимост, вие изграждате оптимизъм и увереност във вашето куче, а това му помага да се справя спокойно със света и средата около него.

Използвайте кашон, леген, празен детски басейн, кош за пране или някакъв малък контейнер и го напълнете с предмети като пластмасови бутилки (напълнени с монети или гранули за допълнителна трудност), празни кенчета, шумоляща хартия, шумни детски играчки и каквото още се сетите. Подразбира се, че трябва да използвате само безопасни за кучето предмети и винаги да го наблюдавате, докато играе тази игра.

Позволете на кучето си да се запознае с предметите, докато ръсите малко количество храна в кутията. То получава храната, като изследва съдържанието на кутията. По този начин увереността му нараства значително.

Ако на някакъв етап кучето ви изпитва притеснения при взаимодействието си с кутията, върнете се назад, улеснете задачата като оставите по-малко предмети в нея или не толкова шумни и се опитайте да развиете увереността му по-постепенно.

Не забравяйте, че това е упражнение за повишаване на увереността, а не на тревогата!

Сменяйте кутията и нейното съдържание възможно най-често и използвайте всякакви рециклируеми предмети и кутии, които ви попаднат под ръка вкъщи!

Не се притеснявайте, че това ще насочи кучето ви към кофата ви за боклук, защото идеята е ВИЕ да дадете на кучето си шумната кутия, а не то само да я открие. Така то не свързва кутията с отпадъци, а с вас!!!