Да поговорим за осиновяването

Ако вече си мислите да вземете домашен любимец в семейството, най-добре би било да се свържете с местните организации за спасяване на кучета или приюти и да помислите върху това да осиновите куче в зряла възраст.

Малките кученца обикновено намират осиновители много по-бързо. От друга страна за зрелите и възрастните кучета, очакването на нов дом, докато времето минава в клетка, е много по-травмиращо и тежко преживяване.

Противно на това, което някои хора казват, кучетата от приют не са “повредена стока”.

Всяко куче обаче, има минало, така че колкото повече можете да научите от приюта или организацията, която изберете, толкова по-подготвени ще бъдете да направите правилен избор за бъдещото си куче.


6 въпроса, които трябва да зададете като бъдещи осиновители на куче


1. Уточнен ли е поведенческия статус на кучето, което сте харесали?

Повечето спасителни организации и част от приютите извършват основна оценка за възприемчивостта на животните, които отглеждат. Тази оценка може да включва също основни умения на кучето – знае ли да се движи на повод, да се вози в кола, реагира ли притеснено на нови запознанства, толерантно ли е към други животни и хора…

Някои организации провеждат много по-задълбочени оценки на поведението, които касаят темперамента на кучето и могат да ви дадат представа дали е подходящо за вашия начин на живот. Например, ако кучето, от което се интересувате е много активно, а вие търсите по-скоро куче с по-ниска енергия, това куче вероятно е по-подходящо за дома на някой друг.

Знанието какви видове тестове са направени с бъдещото ви куче, ще ви помогне да попълните пропуските в обучението му, ако решите да го осиновите.

Изчерпателната оценка на поведението и темперамента може да определи нивото на общителност на кучето с други домашни любимци, степента му на независимост и дали то е подходящо за дом с деца или дом само с възрастни.


2. Каква е историята на кучето?

Как се е появило в приюта? Било е прибрано от улицата или предишен стопанин го е изоставил? Най-общо поведението на уличното куче ще бъде значително по-различно от това на изоставения домашен любимец.

Това е необходима информация, за да имате по-добро разбиране на поведението и обучението на новото ви куче.


3. Каква ветеринарна помощ е получило?

Повечето организации правят проверка на здравето на домашните любимци от ветеринарен лекар, преди да бъдат предложени за осиновяване. Поискайте документите, в които са описани медицинските грижи, които животното е получавало, докато е в приюта.

Въпреки това е силно препоръчително в рамките на седмица след осиновяването да посетите ваш ветеринарен лекар, за да направи профилактична оценка на здравния статус на кучето.


4. С каква храна е хранено кучето по време на престоя си в приюта?

Попитайте с какво се храни кучето в приюта и продължете тази диета поне седмица или две след като се приберете в къщи.

Най-вероятно ще искате да преминете към друг вид или марка храна, но не бива това да се случва от първия ден. Всичко в новия живот на новия член на вашето семейство ще бъде стресиращо за него в началото, така че е най-добре да не добавяте промяна и в диетата веднага. Изчакайте седмица – две и направете плавен преход към избраната от вас храна.


5. Било ли е малтретирано кучето на по-ранен етап от живота си?

Ако знаете или подозирате, че кучето е било малтретирано преди да решите да го осиновите, важно е да имате предвид две неща: не трябва да очаквате промяна и разцвет на животното за една нощ, както и не трябва да разчитате на пълен обрат в поведението му и в доверието му към хора, само защото ще го дарите с много любов.

Необходимо е дълго време, търпение и специални грижи, за да помогнете на малтретирано куче да преодолее страховете си и да развие отново доверие към хората. Със знания, труд и ангажираност малтретиран в миналото домашен любимец може да се преобрази в много обичан член на вашето семейство, но това не означава, че ще се прероди. Някои травми на психиката остават за цял живот. Важно е винаги да помните това.

Ето някои общи насоки за създаване на безопасна среда за малтретирано в миналото куче:

 • Грижа – Направете всичко възможно да се почувства спокойно и обичано във новия си дом и общувайте ясно с него;
 • Време – Не го насилвайте за нищо, не настоявайте – позволете му да се адаптира към новото си семейство и живот със собствено темпо;
 • Дистанция – Осигурете безопасно място, където може да се оттегли само, когато има нужда от усамотение
 • Сигурност – Защитете го от всичко, от което се страхува, като избягвате подобни събития и срещи, докато вие и кучето сте готови да работите по конкретни проблеми;
 • Оптимизъм – Създайте възможности да бъде успешно и да изгради неговата увереност. Това може да го постигнете с лесни игри, в които кучето печели.
 • Рехабилитацията на малтретиран домашен любимец е отговорно предизвикателство. Тези животни са били изложени на отрицателен опит в живота си, който не могат да забравят напълно, въпреки вашите усилия. Но е важно да пазите надеждата и да направите всичко по силите си, защото напредък, променящ живота на кучето, може да бъде постигнат и няма нищо по-вдъхновяващо и силно от това.


  6. Какви са стъпките, свързани с осиновяването?

  Приютите и спасителните организации имат различни правила за проверка на бъдещите осиновители. Някои приюти позволяват на осиновителите да вземат веднага новия домашен любимец. Други изискват да изчакате, докато животното е напълно „обработено“, което включва лечение, обезпаразитяване, кастрация, ваксинация, чипиране.

  Някои организации изискват домашни проверки преди да ви допуснат до осиновяване. Други изискват потенциалните осиновители да доведат другия си домашни любимец и членове на семейството за среща и запознаване с новото куче преди финализирането на осиновяването.

  Тези мерки са с цел превенция на злощастните осиновявания и говорят за отговорна и съвестна работа на организацията или приютът. Това пък от друга страна говори за отношението, което тази организация има към подопечните си животни.

  Повечето организации имат изискване за сключване на осиновителски договор, в който се вписват и законовите изисквания към бъдещия осиновител за отговорно отглеждане на домашното животно.


  6 истински причини да осиновите куче от приют или организация за спасяване на животни


  1. Осиновяването от приют (или от улицата) буквално спасява живот. Когато осиновите куче от приют, всъщност спасявате не само неговия живот, но и освобождавате място в приюта за следващо куче, което чака своята „щастлива развръзка“, или пък за по-възрастно куче със специални нужди, което може би няма да намери ново семейство преди края на естествения си живот;


  2. Всяко куче, което не е закупено от магазин за домашни любимци, ферма или заден двор, е вот против безотговорното развъждане с цел печалба. Ако търсенето на домашни любимци, създадени в нехуманни условия намалее, то ще намалее и предлагането;


  3. Ако харесвате дадена порода, почти сигурно е, че можете да намерите куче от тази порода в приютите и организациите. Куче, което е изоставено от своите стопани, които преди това са искали такава порода;


  4. Когато осиновите куче в зряла възраст, това, което виждате, е това, което получавате по отношение на размера, цвета на козината, здравен статус и темперамент. Няма да бъдете изненадани след време;


  5. Много приюти и спасителни организации правят оценка на всяко животно, което поемат, за да определят неща като темперамент, дали кучето е добре с други домашни любимци и деца, дали е обучавано и др.

  Друга полза за осиновителите е, че много от организациите разполагат с ресурси за обучение на домашни любимци и помагат на собствениците да се справят с нови поведенчески или емоционални проблеми на кучето;


  6. Осиновеното куче може да обогати живота ви по невероятни начини. Безусловната любов и приемане облекчава самотата, депресията, спомага за балансиране на кръвното налягане. Ще ви даде причини да ставате сутрин.


  Хиляди осиновители по света споделят вярването, че спасеното куче разбира, че сте му спасили живота. Връзката между осиновените кучета и техните нови човеци е изключително силна и трайна.


  Този блог се посвещава на кучето Роза, осиновена от приют, помогнала за спасяването и рехабилитацията на десетки кучета с нейната съдба.

  #осиновиНЕкупувай

  *Снимките използвани в блога са на щастливо осиновени кучета в България, предоставени от техните човеци, за да ви подкрепят в избора да осиновите най-добрия си приятел.

  Стресът при кучетата

  Стресът е важна тема, особено когато се грижим за спасено куче, защото реалността е, че по-голямата част от спасените кучета в приемни домове, приюти или вече осиновени, страдат от известна доза стрес.

  Leave a comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *