Стресът при кучетата

Стресът е част от живота на всички животни и макар да е необходим, той може да стане силно проблемен в определен момент.

Стресът е важна тема, особено когато се грижим за спасено куче, защото реалността е, че по-голямата част от спасените кучета в приемни домове, приюти или вече осиновени, страдат от известна доза стрес.

Какво е стрес?

Без стрес кучетата (и хората) вероятно не биха се развили до там, до където са днес, и със сигурност не биха могли да отговорят успешно на предизвикателствата на живота.

Въпреки това, има момент, в който стресът става проблематичен и дори силно вреден както за физическото, така и за психическото здраве на кучетата. И тогава започват да се наблюдават сериозни поведенчески проблеми …

Стресът е реакция на тялото към вътрешни или външни събития, които се възприемат от кучето като ограничаващи или заплашителни.

След като реакцията на стрес е активна, тялото на кучето се подготвя така, че да има по-голям шанс да се справи успешно със стресовото събитие.

Физиологично, когато се предизвика реакция на стрес се отделят т.нар. „хормони на стреса“, които оптимизират функциите на тялото, за да се справи с предизвикателството. Тези хормони увеличават сърдечната честота и осигуряват увеличаване на енергията, мускулно напрежение и повишават дихателната честота. 


Когато се активира реакция на стрес за кратък период от време и с умерена интензивност, тялото до края на стресовото събитие ще се върне към вътрешния си баланс – хомеостазата. Такъв тип реакции на стрес се наричат ​​ОСТРИ РЕАКЦИИ НА СТРЕС.

Острите реакции на стрес оптимизират работата на тялото на кучетата, за да се справят с предизвикателствата, но не увреждат физически поради кратката си продължителност и умерена интензивност. Важно е да се отбележи, че на ниво поведение „острия стрес“ може да задейства механизма за борба или бягство, ако кучето възприеме събитието като заплашително. Когато се активира механизмът за борба или бягство, кучето ще има по-висока склонност да се държи реактивно или агресивно по време на стресовото събитие.

Също така, по време на острите реакции на стрес, предишното обучение на кучето, контрола на импулсите и социалното инхибиране се блокират за кратък период от време. Това е резултат от освобождаването на норадреналин и допаминови невротрансмитери в префронталната кора – зоната на мозъка, отговорна за ученето и по-високите познавателни процеси.

Стресовото събитие лесно се запомня от кучетата поради активирането на „амигдалата” в лимбичната система – частта от мозъка, която е отговорна за обработката на страх, гняв и ярост. Този процес съществува, за да помогне на кучетата да се справят по-лесно следващия път, когато се сблъскат с подобно събитие.

Острите реакции на стрес, въпреки че не са вредни за физическото здраве на кучетата, могат да отнемат няколко дни, за да се разсеят напълно от тялото на кучето.


Истинският проблем със стреса

Истинският проблем възниква, когато реакциите на стрес са активни за по-дълъг период от време поради продължителни интензивни единични стресови преживявания.

При продължително излагане на серия от стресиращи събития, тялото ще изчерпи всички стандартни резерви за реакция на стрес и ще отклони ресурсите от функциите на други органи, за да отговори на нуждите си.

При продължителни, множество кумулативни или силно интензивни стресови преживявания, тялото на кучето може да не е в състояние да се върне в хомеостаза и така ще остане в състояние на стрес за дълъг период от време.

Този тип реакции на стрес се наричат “реакции на хроничен стрес”.

Реакции на хроничен стрес

Реакциите на хроничен стрес са реакции на стрес, които водят до увреждане както на физическото, така и на психическото здраве на кучетата.

Кучетата под хроничен стрес могат да страдат от различни физиологични проблеми като диабет, потисната имунна система, намалена плодовитост, летаргия, свръхчувствителност към болка, хормонален дисбаланс, небалансиран сън…

Психологическото здраве на кучетата също е силно повлияно от подобни реакции на стрес, водещи до депресия, нарушена способност за учене и невъзможност за мотивация от награди или удоволствие.

Когато се грижим и работим със спасени кучета, важно е да имаме предвид по всяко време, че тяхното поведение, способност за учене и цялостното благосъстояние може много да е повлияно от стрес.


Какво причинява стрес при кучетата?

Различните кучета имат различно възприятие за това, което се счита за стресово преживяване, но най-често срещаните причини за стрес могат да бъдат следните:

Болка или сърбеж. Кучетата със здравословни проблеми са засегнати от стрес, особено когато изпитват честа или постоянна болка или сърбеж и не се чувстват достатъчно безопасно от по-нататъшен физически контакт с хора и/или други животни.

Липса на сън. Сънят е изключително важен за кучетата (и хората) и когато нуждите за сън не са удовлетворени, може да се предизвика стрес, което води до допълнителни усложнения. В спасителни центрове като приюти това може да бъде голям проблем, поради почти постоянния шум от други кучета в същия район.

Внезапни промени. Кучетата, които са преместени от едно място на друго място, особено за кратък период от време, могат много да се стресират. 

Шум. Средата с постоянен шум може да предизвика реакции на стрес, а също така да провокира определени поведенчески проблеми. Това може да се свърже също с моделите на съня и общото безпокойство.

Изтощение. Кучетата, които страдат от липса на сън или нерегламентирани модели на сън, могат да влязат в състояние на изтощение, което ще предизвика реакция на стрес. Също така, интензивните физически активности или постоянната промяна в живота на кучетата може да доведе до изтощение и допълнителен стрес.

Заплаха. Кучетата, които живеят с нестабилни хора и/или други животни, могат да се чувстват в опасност и постоянно застрашени. Това трябва да се има предвид, особено когато се работи със спасени кучета.

Безпокойство. Липса на способност за контрол на средата, преживявания, които са твърде трудни за справяне и цялостната липса на разбиране във връзка с житейските събития може да предизвика стрес и тревожност.

Корекции. Наказателните, насилствените и агресивните взаимодействия между хора и кучета са силно стресиращи и могат да предизвикат стрес реакции, особено хроничен стрес.

Насилие, гняв и агресия около кучета. Среди, които са заредени с негативни емоции и взаимодействия, дори когато не са директно към кучетата, може да са много стресиращи, особено ако подобни преживявания са непрекъснати.

Дискомфорт. Лошите условия на живот могат да предизвикат остри или хронични реакции на стрес в зависимост от продължителността им. В това число влизат липсата на подслон, липсата на хигиена, гладът, жаждата, твърде студената или прекалено гореща среда. 

Пространство. Липсата на пространство може да доведе до стрес, ако кучето няма достатъчно възможности да излезе навън и да изследва различни и по-големи площи.

Самота. Кучетата, които прекарват дълги периоди в самота, могат да се чувстват самотни поради липсата на взаимодействия както с хората, така и с други животни.

Тревожност от раздяла. Кучетата, които са оставени сами за дълги периоди и/или са били изоставени, могат да страдат от тревожност при раздяла и като всеки друг вид тревожност, стресът е част от него.

Нестабилни отношения. Нестабилните връзки, пълни с несигурност и възможна липса на грижи, както физическа, така и психологическа, могат да провокират реакции на стрес и могат да доведат кучетата до състояния на хроничен стрес.

Липса на контрол. Кучетата, които не са в състояние да контролират средата си, страдат от стрес и тревожност. Това може да бъде резултат от наказателни подходи на обучение. И да доведе до състояния на хроничен стрес със сериозни физиологични и психологически резултати.


Разбирането на това как стресът влияе на кучетата е изключително важно при работа със спасени кучета, поради вероятността тези кучета да са преживели много стресови събития и да бъдат под въздействието на това дори след като вече са били спасени.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *