за Моето Куче

Проектът Моето Куче съществува, за да споделя знания и опит, които да помогнат на стопаните на кучета да станат по-добрия Човек на своето куче, предоставяйки авторско съдържание, базирано на над 20 години живот с повече от едно куче едновременно и над 5 години практика в обучението на стопани да комуникират етично и ефективно със своите любимци.

Ина Хаджиева

Сертифициран Pro Dog Trainer (2019) и поведенчески специалист (2020).

Ина е създател на платформата и инструктор във всички курсове за обучение на стопани и кучета към проекта. Автор на статии, свързани с проблемите на стопаните и кучешките поведения. Сертифицира в английската академия Absolute Dogs в програмите Pro Dog Trainer, PDT GEEK и PDT Genius, сертификационни програми при Sara Owings и Ricardo Ministro в Tromplo, и настоящ студент в Master Course – Aggression in Dogs на Michael Shikashio.  

Опитът и уменията, които придобива добавя във всеки следващ проект и създава нови, устойчиви и съвременни програми за обучение, насочени към реални резултати в живия живот на кучешките стопани. Създава и ръководи обучителни курсове и участва в семинари, концентрирани върху различните видове проблеми на домашните кучета в човешкия свят. В практиката си не използва методи или инструменти, базирани на наказание, които разчитат на стряскащи, плашещи или нараняващи средства, за да постигне временна промяна в поведението.

Като член на неправителствена организация за защита на хуманното отношение към животните „На ти с природата“, участва в проекти, фокусирани в повишаването на контрола за хуманното отношение към животните на институционално ниво и повишаване на културата за безконфликтно взаимодействие в обществото. 

През 2023 година Ина създава и първата в България онлайн платформа за обучение на стопани на кучета Клуб Моето Куче.   

„Здравей, това съм аз. Наистина не обичам да пиша за себе си, но в случай, че искаш да знаеш повече за мен, ето някои факти:

• Пия повече чаши кафе всеки ден, отколкото смея да преброя – това вероятно е проблем.

• Почти през цялото си време се занимавам с повече от няколко задачи, което създава абсолютен хаос в ежедневието ми.

• Не понасям несправедливостта и често я виждам в отношението и разбирането към животните. Това беше и причината да стана член на неправителствена организация, занимаваща се с хуманното отношение към животните.

• Моята цел е да помагам на хората да растат, да се развиват и да се отличават (и, надявам се, да се усмихват в същото време!). Това беше причината да стартирам блога Моето куче преди няколко години.

• Знам в какво се справям много добре и в какво не ме бива, но все още се уча да поставям граници. Нещо, на което успешно уча стопаните на кучета и техните любимци.

• Умея да влизам в обувките на учениците си, за да погледна през техните очи на проблемите, които срещат с домашните си любимци.

• Живея в синхрон със седем кучета и една котка, които често спят в леглото ми.

Надявам се, че с този проект мога да помогна и на теб!

В разрастването и популяризирането на този проект и на идеята за концептуалното обучение на кучета, базирано на позитивно поощрение, участват с експертната си подкрепа още:

Петя Войнова

Сертифициран Pro Dog Trainer (2019) и поведенчески консултант (2020)

PetЯ се присъединява към Моето Куче през 2020 г. и участва като автор и инструктор в поредица от семинари и курсове за обучение на стопани и кучета към проекта до 2023. Автор е и на статии и полезни ресурси в блога. Доброволец и активист в проекти, свързани с благотворителни каузи. Като дългогодишен приемен стопанин е посветила години в поведенческата рехабилитация на много кучета, попаднали в беда и позитивната им интеграция обратно в човешкия свят.

Петя е Човекът на едно куче, но обикновено съжителства с две. Петя умее да наднича през кучешките очи към човешкия свят и да потърси решения за намирането на общ език в междувидовото общуване.

Неделина Златева

Сертифициран Pro Dog Trainer (2021)

Грижите и любовта към породата Кокер Шпаньол, срещат Неделина и Ина преди години. Така тя се включва в първия онлайн курс “Връзката с Моето куче”, а малко по-късно става част от екипа на Академия “Редом с Моето куче”. Едновременно с това, тренира Аджилити, като има няколко успешни състезания зад гърба си. Организатор е на множество събития и занимания за деца, учейки младото поколение как правилно да полагат грижи за своите домашни любимци и да живеят в хармония.

Живее с най-опърничавото куче на света, като мисията ѝ е да помага на млади стопани да пренасочват енергията на кучетата си в далеч по-полезни, а и много забавни занимания

Цветомира Колева

Сертифициран Pro Dog Trainer (2021)

Цветомира се среща с Ина и Петя на обучение, организирано съвместно с “Редом с куче”. Комуникацията им се задълбочава и бързо откриват общи цели. Интересите й са насочени към осиновените кучета и адаптацията им към новия начин на живот. Като член на организация, помагаща на животни в беда, има опит от първа ръка. Тя е автор на статии и полезни ресурси за блога Моето Куче, както и активно модерира социалните канали на проекта. Яростен  привърженик на спазването на нормативната уредба по отношение на развъждането и  отглеждането на кучета, тя не се колебае да комуникира с институциите и да изисква спазването й. 

В момента съжителства с 2 осиновени кучета и е приемен дом на трето. Обичат да пътуват често, да прекарват време сред природата и придобитите й знания за концептуалното обучение й помагат да разбира и адресира пълноценно нуждите на кучетата си.

Първата онлайн платформа за обучение на стопани и техните кучета

Повече за една сбъдната мечта – създаването на общност от загрижени и информирани стопани и тяхното тренировъчно пространство – Клуб Моето Куче.  

Аз съм поведенчески специалист и треньор, посветен на хуманното отношение към животните. През целия си живот съм се развивала, подкрепяна, както от менторите си, така и от цялата общност в центровете, в които се обучавам. Силно вярвам, че общата енергия, позитивна подкрепа и съпричастност, могат да мотивират всеки, който иска да постигне мечтаното съжителство със своето куче. Затова и моя мечта беше да създам истинска, подкрепяща общност от стопани, които говорят на един език и заедно постигат резултати в реалния си живот, споделяйки общи болки, цели и победи. 

Защо го направих?

Има толкова много причини, но основните три са:

Защото ученето от непознати в интернет беше точно начинът, по който аз научих, че ще науча най-много. Онлайн обучението е нещо ново за нашите ширини, но това не означава, че е по-малко валидно, вярно или правилно.

Защото чувствам лична нужда да „връщам“ за щедростта, добротата и ангажираността, която съм получила, докато аз бях новак.

Защото изпитвам наистина невероятно чувство на гордост, когато видя човек, с когото работя да споделя „все едно имам ново куче“. Това определено прави живота ми пълноценен!

Ако участваш в нашата общност, моля, не забравяй, че всеки някога е бил начинаещ, така че бъди любезен!

С цялата ми любов и подкрепа! 

Ина

Нашата цел е да помагаме на стопаните да подкрепят кучетата си, докато се ориентират в човешкия свят, като ги учат на уменията, от които се нуждаят, за да бъдат щастливи, уверени и добре приспособими спътници.  

Борбата ни е свързана със забраната върху използването на строги и електрически нашийници, както и всякакъв вид методи основани на насилие във възпитанието на кучета и контрол върху спазването на закона за насилие над животните.

Наши съмишленици, които участват в разрастването и популяризирането на проекта още са: 

Автори – Божидара Стоянова и Неделина Златева, сертифицирани PDT треньори в AbsoluteDogs/Академия “Редом с Моето Куче”;  

Бранд идентичност – Росица Босяцка;  

Илюстрации – Габи Янчева;   

Технически съпорт – Дико Желев;