КАПАН

Играта Капан работи за самоконтрола на кучето в присъствието на храна или играчка, а постепенно умението да се самоконтролира се прехвърля в реалния живот.

Играта учи кучето да не взима храна от земята преди да му позволим.

Играта се използва за успокояване на кучето, но ако то има много силна фрустрация към храна е възможно да го напрегне, затова трябва да наблюдавате кучето и постепенно да го приучите към играта.

За да му помогнете да се справи, започвате тази игра в Граници. Това от една страна помага на кучето да се задържа в Граници, от друга страна Границите дават увереност на кучето и му помагат да се справи. Така градите оптимизъм.

Поставете гранула на земята и я закрийте с длан. Изчакайте кучето да се успокои в граници и му дайте гранулата. Ако кучето се напрегне, хвърлете настрани гранулата, за да я последва кучето, рестартирайте и почнете отначало.

В първите опити е възможно кучето да копае с лапи или муцуна по дланта ви, за да се добере до гранулата. Изчакайте да отдръпне муцунка, отхлупете храната и му позволете да я вземе.

Когато кучето стане стабилно с това ниво на играта, започнете да пускате гранулата на земята от ниско, като оставяте дланта си обърната надолу така че това да стане сигнал за кучето да не взима. Ако се справи и изчака, може да продължите като увеличавате височината, от която пускате гранулата. Ако не се справи, върнете се на предишното ниво.

След като сте стабилни с тази игра в Граници, изнесете я извън Границите.