ГРАНИЦИ

Да преразгледаме израза "кучето трябва да си знае мястото" като "кучето трябва да обича мястото си"

Как? Като поставим концепцията за Граници в основата на плана си за обучение. 

Куче, което цени границите си е куче, което ще избере да остане в леглото си, вместо да ни следва из цялата къща, да досажда на гости или да проси под масата. 

Кучето се научава да цени собственото си място, което познава и обича, но и ще умее да третира всичко като ”граница“ – независимо дали това е клетка, легло, пейка, пънче, килимче…

Увеличаването на стойността на границите чрез силата на игрите за тази концепция, ще направи възможно оставянето на кучето където и когато имаме нужда, а за него този момент ще бъде просто игра и ще го направи с желание.

Играейки игрите за Граници, ние изграждаме 3-те основни “С”:

Обучението за Граници започва с избирането на подходяща и приятна постелка за кучето, на която да го мотивираме да иска да остава. Постелка, която винаги можем да вземем навсякъде, докато учим нашето куче, която то ще заобича и цени като неговото си местенце.

Защо играем игрите за Граници?

Умението кучето да остава на „границата“ е важен елемент от балансирането на общата възбуда. Насърчава умението за самоконтрол и за отделяне от стимулите, които се случват извън границите.

В игрите за Граници кучето трябва да остане в определена зона, докато не бъде освободено. Тази зона може да бъде постелка, клетка, платформа, легло, килимче, стъпала или дори отделна стая. Ние го наричаме граница!

Игрите за Граници имат многобройни предимства. Насърчават и развиват контрола на импулсите. Помагат за балансиране и изравняване на възбудата според нуждите. Дори стимулират мотивацията и подобряват връзката с вашето куче. Насърчават спокойствие и самостоятелност.

На практическо ниво ни помагат, ако кучето се изправя да сърфира по масите и шкафовете. Помагат в предотвратяването на скачането около вратата и върху гостите. Помагат за подобряване на цялото основно поведение и маниери на много различни места и различни ситуации. 

Как?

Как изглеждат игрите за граници и какви критерии включват за кучето?

За кучето игрите означават това:

Влизам в тази зона като чуя сигнала. Оставам в тази зона и съм спокоен. Не мърдам от тук, докато не чуя Освобождаващ сигнал. Когато чуя сигнала съм свободен да напусна зоната и да контактувам с моят човек.

Ето ги и очакваните насоки как да изградите умението за граници като игра за кучето. Без изисквания, без натоварване. Само със забава и награди. Вашето куче харесва това.

Етап 1 - изграждане на спокойно влизане в Граници

СТЪПКА 1

Поставете постелката „Граница“ на земята и награждавайте всяко взаимодействие на кучето с постелката. Взаимодействие означава – поглежда към, пристъпва към, слага лапа върху.

Така оформяте стойност в постелката!

Когато кучето докосва постелката, наградете по-щедро. Слагайте наградите ВЪРХУ постелката, а не в устата на кучето (важно!)

Не използвайте вербален сигнал на този етап!

Наградете щедро кучето, когато избере да се задържи с 4 лапи на постелката. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОМАНДИ! Искате кучето ви да ♥ обича ♥ постелката си! Когато седне на постелката, наградете още по-щедро, похвалете го, а ако легне – ооо, дайте още награди! Никога не мислете, че сте прекалили с наградите.

Докато кученцето е цялото на постелката, награждавайте много, бъдете щедри, че то е на едно място на своята граница, дори за няколко секунди. Поставяйте наградките в постелката. Помнете давате стойност на постелката и на оставането спокойно в нея. Слагайте наградките една след друга бавно. И в момента, в който помислите, че е достатъчно бавно, забавете още.

СТЪПКА 2

Освободете кучето да излезе от постелката с освобождаващ сигнал (например ОК). Казвате сигнала и след секунда – две, хвърляте наградка извън постелката. Целта е кучето да я последва. Хвърлете така, че то да я види на къде отива, за да изтича да си я вземе.

Изчакайте кучето да направи избора да се върне към постелката без да го приканвате. Ако се ориентира към постелката – сложете отново награда в постелката. А ако се върне бързо и скочи на постелката – наградете щедро. И повторете предните стъпки, в които подхранвате стойност в оставането на границата.

Не забравяйте, че на този етап все още не използвате сигнал за влизане в границата, а само за излизане! (важно!)

Не забравяйте често да освобождавате кучето със освобождаващия сигнал да излиза от границата. Това е важно, защото ще ви дава възможност кучето да се връща в граница и вие да награждавате този избор

Искаме кучето да ♥ обича ♥ да се връща на границата си.


Етап 2 - изграждане на продължителност в Граници

СТЪПКА 1

Докато е върху постелката, кучето може да сменя позицията си (седнало, легнало, право)  – награждавайте това със спокойно поставяне на наградки в различни части на постелката, за да покажете на кучето, че това че се движи е ОК. Целта е да се чувства свободно и спокойно вътре, без да напуска границата си.

Докато кучето е на постелката, сменяйте скоростта на подаването на наградки – понякога през 5 секунди, понякога през 10, през 3.

Ако напусне постелката само без сигнал, не се притеснявайте. Изчакайте го да се върне.

Може да се наложи да се адаптирате или увеличите скоростта на награждаване, без да е твърде вълнуващо, докато кученцето разбере, че се иска да остане на постелката. Освобождавайте често с Освобождаващия сигнал, но през различен инетервал от време.

СТЪПКА 2

Докато изграждате продължителност, разбърквайте наградите в дланите си. Знаем, че това звучи странно, но е супер силно нещо, което можете да направите, за да помогнете на кучето в умението да прави НИЩО – ако то остане неподвижно – наградете го щедро.

Може дори да опитате да пуснете една наградка на земята. Ако кучето остане на мястото си – възнаградете мнооооого щедро избора му!!

Не стойте на едно място. Изправяйте се. Движете се бавно, отдалечавайте се с една, с две крачки … бъдете непредсказуеми. И ако кученцето остане на място – награда! НА-ГРА-ДА!

ОТНОВО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ОСВОБОЖДАВАЩИЯ СИГНАЛ! Това е ключът за последвателност!

Етап 3 - добавяне на разсейващи фактори

Нека истинското парти да започне сега!

СТЪПКА 1

Можете ли вие или някой друг спокойно да минете покрай вашето куче, докато е в граница?

Ако вашето куче не отговори на предизвикателството да последва преминаващия – НА-ГРА-ДА!!! Липсата на отговор е най-добрият отговор!

Наградете спокойствието като метнете една награда в границата. 

СТЪПКА 2

Минете покрай границата, пуснете играчка или храна (започнете с по-ниска стойност и постепенно увеличавайте предизвикателствата) – награждавайте липсата на реакция като подхвърляте награда в границата. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОМАНДИ!!

Липсата на реакция и спокойствието са вашата цел, която да награждавате!

СТЪПКА 3

Дойде моментът да увеличим възбудата. Когато казваме възбуда, имаме предвид да добавим вълнение! Това може да стане като добавите още един сигнал преди сигнала за освобождаване – например „Готов ли си?“ Повтаряйки го превъзбудено и изчаквайки секунда – две преди да освободите кучето с „ОК“, този сигнал ще добави вълнение и ще направи така, че кучето да заобича още повече освобождаващия си сигнал. Това ще повиши много нивото на самоконтрол на вашето куче!

Използвайте тези два сигнала наистина с радостна и вълнуваща интонация! (важно!)

И така! Готови сте! Вече имате най-важното умение за едно куче! Умението да остава в граници!

Топ съвети за Граници

  • Изхвърлете купата за хранене и използвайте ежедневната храна на кучето за всички тренировъчни игри, които играете! Това е променяща съзнанието концепция, която ще отвори нови врати във връзката ви с вашето куче! За идеи как да направите това, вижте нашия наръчник “Храната като начин на комуникация”
  • Практикувайте редовно игрите, но не винаги в тренировъчни сесии. Интегрирайте игрите в нормалния ви ежедневен живот. Това е 24/7 обучение!
  • Веднъж свикнали с постелката, започнете да използвате различни граници. Объркайте кучето. Пренесете идеята за Граници в реалния живот
  • Винаги използвайте ясно освобождаващия сигнал, за да освободите кучето си от границата. Супер-дупер важно!