Как си почива кучето ви? Колко време прекарва в сън?

Дългите периоди сън през деня са напълно естествени за кучешкия начин на живот. 

Един примерен кучешки ден изглежда по следния начин в проценти – минимум 50% прекарани в дрямка, около 30% будни, но в покой и легнало положение и само 20% активни.

Количеството сън, от което се нуждае вашият четириног приятел, зависи от няколко фактора:

  • възраст и размер;
  • порода и ниво на активност;
  • житейски обстоятелства (смяна на жилище; пътуване; наличие на деца/бебе в семейството и т.н.). 
  • здравословно състояние. 

Средно за едно денонощие кучетата прекарват 12-14 часа в сън.

Възрастните животни имат по-големи нужди от почивка и дрямка. Изморяват се по-лесно и имат нужда от качествена почивка, за да функционират правилно.

Малките кученца, също като бебетата, прекарват активната си част от деня в изтощителни занимания, докато играят и опознават заобикалящия ги свят. Това повишава нуждите им от почивка и могат да спят по 18-20 часа в денонощието. Всички кучета имат нужда от сън, но трябва да отбележим, че по-едрите по размер имат склонността да подремват по-често от по-дребните си себеподобни. 

Количествените нужди от сън зависят и от целите, за които е развъдена дадена порода.

Например, за работните породи е необходимост да стоят по-дълго будни поради физическите и ментални изисквания, които има към тях. Кучета, на които са възложени задачи за изпълнение (овчарски кучета, охранители, ловни и т.н), ще останат активни до приключване на задачата си.

Кучета, които не са селектирани с конкретна цел или не са обучени за изпълнение на конкретна работа, водят по-заседнал живот и с голяма вероятност ще прекарват по-голяма част от деня в почивка и сън. 


През какви фази преминава кучешкия сън

Кучетата спят както през нощта, така и през деня.

Подобно на нас, хората, прекарват по-голямата част от дълбокия, възстановителен сън от 21:00 до 6:00 часа. При тях също е установено, че сънят преминава през четири фази (неРЕМ и РЕМ, редуващи се на повтарящи цикли).

Фаза1: Преминават от будно състояние към унасяне, което продължава кратко. Тялото се отпуска, дишането и движенията се забавят. 

Фаза 2: по време на нея тялото се отпуска още повече, забавят се пулсът и дишането, а мозъчните вълни променят своя модел на активност – мозъчната дейност е забавена, но се наблюдават кратки изблици на активност, чиято цел е да предотвратят събуждане от външни стимули. 

Фаза 3: Наричана е още дълбок сън. През нея е доста по-трудно да бъдат събудени – тялото е още по-отпуснато и релаксирано с още по-бавен сърдечен ритъм и дишане. В тази фаза тъканите се възстановяват, минават процесите на детоксикация на мозъка и тялото, тук се случва и растежът. С прогресивното намаляване на времето, прекарано във Фаза 3, тя отстъпва повече време на Фаза 4.

Фаза 4: РЕМ сън – това е фазата на съня с бързи очни движения. По време на тази фаза мозъчната активност се доближава до тази по време на будност, но едновременно с това всички им мускули са напълно парализирани (с изключение на очите и мускулите контролиращи дишането) – това е временно само до края на фазата, тъй като по време на нея сънуват много интензивно и ясно, а парализата на мускулите предотвратява да се наранят по време на сън. 

Докато хората прекарват 25% от времето в сън в РЕМ цикъла, при кучетата то е едва 10%.

Имайки предвид, че кучетата редуват сън и бодрост в различно съотношение и често се събуждат, привлечени от шум или миризма, става ясно защо нуждите им от сън са доста по-големи от нашите. Важно е да споменем, че фазите на сън при кучетата са по-кратки от тези при хората и циклите преминават по-бързо. 


Подобно на хората и кучетата могат да страдат от нарушения на съня:

– Нарколепсия – ако кучето ви изпада в сън на случайни и дори странни места, може би е добре да коментирате с ветеринарен лекар дали това не е някаква форма на нарушение в съня;

– Сънна апнея – симптомите й са силно хъркане, неравномерно дишане, издуване на гърдите в опит да се вдиша. Вероятно се досещате, че брахицефалните породи кучета са по-склонни да проявят сънна апнея.

– Хипотиреоидизъм – обичайно намалената функция на щитовидната жлеза не се свързва с нарушения на съня, но понижаването на метаболизма води до по-лесна изморяемост, съответно до сънливост и по-голяма нужда от сън. 

– Когнитивно стареене – дегенеративните процеси, свързани със стареенето, нарушават циклите на съня. Това може да доведе до дезориентация, тревожност, “забравяне” на хигиенните навици и елементарни команди/сигнали, които сте изградили във времето. 

– Хроничен недостиг на сън – кучета, които биват лишавани от възможността да почиват и спят достатъчно, могат да станат стресирани, тревожни, реактивни и дори агресивни. За съжаление, кучетата, настанени в приюти, често си недоспиват поради обстоятелствата там. 


Сънят е жизненоважен аспект за добруването не само на хората, но и на домашните ни любимци.

Последствията от липсата на сън, недостатъчен или некачествен, са сериозни и крият рискове от здравословни и ментални проблеми – отслабване на имунната система, затлъстяване, раздразнителност, тревожност. Хроничният недостиг на сън отваря вратичка за хронични заболявания, а също и за трайни промени в настроението. 


Обръщайки внимание на този аспект от живота на нашия четириног приятел, подсигурявайки удобно легло и спокойна среда за сън и почивка, спомагаме за оптимизиране на здравето, настроението и поведението.