Какво разкрива позата по време на сън за вашето куче?

Позициите, в които кучетата спят, начинът, по който потрепват или се движат, и времето, което прекарват в дрямка, могат да разкрият много за това как се чувстват.

Навиците за сън могат да дадат информация за здравето и емоциите на кучето. Разбира се, ако забележите нещо твърде необичайно или различно, трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

На какво да обърнете внимание докато кучето ви спи и какво значение има?


Пози на сън

Поза “Настрани” – една от най-често срещаните пози за сън, при която кучето е легнало на една страна с изпънати крака. Често е предпочитана поза от по-възрастните кучета, които може да страдат от схванати стави.

Когато кучето ви спи настрани, означава, че се чувства спокойно, безопасно и на подходяща температура. В тази поза е най-вероятно кучето да спи най-дълбоко. Това е най-възстановяващата позиция за сън от всички и тази, в която е най-вероятно да се стигне до REM етапа на съня. Според Jen Jones, това е позицията, в която най-често ще забележите “бягане” и потрепване по време на сън, тъй като лапите им са спокойно отпуснати напред.


Поза “Лъв”, още известна като поза “Сфинкс” – в тази позиция кучето спи по корем, с глава върху лапите си или с предни лапи прибрани, задни странично.

Тази позиция означава, че кучето си почива, но не спи дълбоко. Експерти предполагат, че кучетата използват тази поза, когато искат да си починат, но да са в готовност да се изправят бързо. Често това е преходна позиция, след която кучето или се отпуска в друга поза и се унася, или се изправя, в случай че се случва нещо интересно около него.


Поза “Супермен”, още позната като поза “Жаба” – в тази позиция кучето е легнало по корем с изпънати предни лапи напред и задни назад. Характерна поза за енергични и игриви кученца.

Позата означава, че кучето е уморено, но е готово да играе, ако се появи възможност. Тази поза не е удобна за дълбок сън, по-скоро за кратка дрямка. Това е обичайна поза за сън на кучета с висока възбуда през деня. 


Поза “Студена повърхност” – този тип позиция се припокрива с позата “Лъв” или “Супермен”, в които коремът на кучето докосва повърхността с цел да се охлади

Тази позиция е пряко свързана с температурата. Ако забележите, че кучето ви търси студени повърхности, опитайте се да го охладите с помощта на следните съвети:

  • Вземете му охлаждаща постелка, на която да спи
  • Предложете студена вода
  • Включете вентилатор/климатик
  • Дайте му замразено лакомство

Поза “Поничка” – кучето спи свито на топка с прибрани крайници към тялото. Носът му може да докосва задните крайници, а опашката да се извива над тялото.

В тази позиция всички жизненоважни органи на кучето са прибрани и скрити, което я прави предпочитана поза за сън в нова/непозната среда. Тази поза позволява на кучето бързо да се изправи на крака, ако е необходимо. Колкото и да изглежда удобна, това е една от най-малко възстановителните пози за сън. Когато кучетата спят свити, мускулите им са стегнати, което пречи на способността им да преминат в най-възстановителния от всички етапи на съня – етапа REM. Особено често се наблюдава при бездомните кучета. Също е любима поза за кучетата, когато им е студено. Свивайки се на топка, те се опитват да запазят телесната си топлина. Тази позиция ограничава движението по време на сън.


Поза “Гушкане” – една от най-очарователните пози за сън на кучето. Това е, когато вашето куче предпочита да спи върху вас или друго куче/животно, сгушено в тази поза. Ако искате да се гушкате с кучето и го оставяте да спи с вас на леглото, това е вашата позиция за сън.

Тази позиция е знак за любов и привързаност и че кучето иска да се доближи до вас или друго куче/животно.


Поза “Гръб до гръб” – подобно на поза “Гушкане”, когато кучето обича да спи гръб до гръб с вас или друго куче/животно, това означава, че обича да се гушка и да се приближава възможно най-близо, като поставя гърба си до вас  или друго куче/животно. В най-простата си форма това е знак за любов и комфорт.

Когато кучето спи в тази поза, то ви показва обич и доверие. Според Jen Jones “кучетата могат да изберат да спят по този начин с един човек в дома, с който се чувстват най-сигурни”


Поза “Костенурка” – Кучето търси одеяла, възглавници или дрехи, под които да се скрие да спи.

В тази позиция кучето търси комфорт и сигурност. Чрез тази поза кучето може да се стреми да се успокои. Проучвания показват, че кучешките ризи, предназначени за повиване, чрез нежен натиск помагат за облекчаване на нервното поведение на кучета с тревожност.


Поза “Лапи във въздуха” – При тази позиция кучето лежи по гръб с корем нагоре и лапи във въздуха. Колкото и неудобно да изглежда тази поза, това е знак за истински комфорт и релаксация при кучетата.

Имайки предвид, че кучетата се потят през лапите и коремът им е източник на топлина, тази поза им помага да се охлаждат. А това, че откриват най-уязвимите си зони, ни показва, че кучето напълно се доверява на нас и на околната среда. Някои кучета може да спят в тази позиция близо до стената за допълнително охлаждане и за да могат да я използват като опора за по-бързо изправяне. С напредването на възрастта на кученцето може да забележите, че това вече не е сред предпочитаните пози за сън, което може да се дължи на артрит.


Поза “Повдигнати глава и шия” – в тази позиция най-често ползват борда на кучешкото си легло или възглавница.

Ако вашето куче обича да спи в тази позиция, това може да означава, че може да има проблеми с правилното дишане – нещо, което често се наблюдава при хронични сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. Според доктор Linda Simon, ако кучето ви спи в тази поза, “внимавайте за тревожни симптоми като по-бързо дишане, шумно дишане или намалена двигателна способност”. Ако забележите някой от тези симптоми, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.


Поза “Биберон” – кучето заспива, захапало любимата си играчка.

Това поведение е присъщо за кучета, които са били отбити много рано от майка си. Те пропускат ценни преживявания и това може да повлияе както на малкото кученце, така и на майката. Дори кучето да е било отбито правилно, то може да спи с играчката си в устата, защото се чувства самотно.


Поведения по време на сън:

Докато кучето ви спи дълбоко, може да забележите, че започва да похърква, да лае, да потрепва. Това поведение е нормално и може да ви даде представа за качеството на съня, което получава.

  1. Обикаляне и копаене преди сън – понякога кучетата обикалят или ровят в леглото си преди да легнат да спят. Това поведение идва от предците им – вълците, които разчистват излишната почва, за да спят по-удобно или да изкопаят дупка, в която да се затоплят през зимата и да се охладят през лятото. Ако забележите, че кучето дълго време обикаля и се затруднява при лягането, това може да се дължи на болка, артрит или неврологичен проблем. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар. 
  2. Сънуване – точно като нас хората, кучетата също могат да сънуват. Въпреки че е трудно да се разбере какво точно сънуват, знаем, че мозъкът им по време на сън обработва събитията от деня.
  3. Хъркане – най-често срещано е при брахицефалните породи, кучета с наднормено тегло и/или алергии. Възможно е позата на сън да е неудобна за кучето и да стеснява дихателните му пътища.
  4. Потрепване – кучетата могат да потрепват в съня си, докато сънуват или се движат между етапите на съня. Това е напълно нормална част от цикъла на съня. Рядко потрепването може да е знак, че им е студено.
  5. Лай – ако кучето ви лае по време на сън, не се паникьосвайте. Това е напълно нормално и може да означава, че реагира на нещо, което се случва в съня му.
  6. Бягане – може да забележите това, когато кучето спи на една страна и лапите му започнат да се движат в унисон.

Съвети за добър сън:

1. Активност – физическата и умствената активност, съобразени с породата и възрастта на вашето куче, подобряват качеството на съня. Такива занимания намаляват шанса за затлъстяване, което от своя страна намалява шансовете за сънна апнея.

2. Подходяща температура – температурата в помещението е от значение за комфорта по време на сън и следва да бъде съобразена с възрастта, космената покривка, здравословното състояние на кучето ви. През летните месеци приемливите стойности варират между 22⁰С – 24⁰С, докато през зимните 19⁰С – 22⁰С. Водете се по индивидуалните предпочитания на вашето куче и по сигналите, подавани чрез езика на тялото

3. Удобно легло – при избора на подходящо легло трябва да имате предвид възрастта, породата, здравословното състояние, предпочитаната позиция за сън на вашето куче. Удобното легло, както и местоположението му в дома, спомагат за повишаване качеството на съня. В семейства с малки деца и повече домашни любимци е добре да помислите за кътче, в което всяко куче ще се чувства спокойно и необезпокоявано. Кучетата реагират много по-силно на шумове от нас докато спят, което е още една предпоставка да помислим за тихо местенце в дома. 

4. Физиологични нужди – давайки им възможност да облекчат естествените си нужди преди сън, увеличаваме времето, което ще  прекарат в дълбок, възстановителен сън.

5. Диета – не на последно място по значение е хранителният режим и вида на храната. Диета, бедна на нутриенти, неизбежно ще доведе до дефицити и съответно до смущения в съня. 

6. Никога не притеснявайте кучето докато спи или си почива!


Избор на подходящо легло:

Повдигнато легло за домашни любимци – кучета, които предпочитат сънят им да преминава в позите “Лъв”, “Супермен”, “Студена повърхност” ще се чувстват комфортно в този тип легло. То позволява циркулацията на въздух и спомага за охлаждането на кучето. 

Легло с мемори пяна и борд – подходящо за кучета, предпочитащи позите “Лапи във въздуха” и “Повдигнати глава и шия”. Кучетата не са толкова стабилни, като нас хората, когато спят по гръб. Този тип легло осигурява комфорт и спомага за по-бързо изправяне при нужда. Бордът може да се използва за възглавница.

Легло тип Пещера – най-комфортно за предпочитаните от кучето пози “Поничка”, “Костенурка”. Тези легла спомагат за запазване топлината на кучето.

Легло с възглавници – подходящо за кучета, които обичат да ровят преди да заспят.


Автор на илюстрациите: Лора Рашева

Автори на тази статия: Неделина Златева и Цветомира Колева

Академия Редом с Моето куче