Тревожност от раздяла – 6 погрешни съвета, които ще чуете в кучешките групи

„Тревожност при раздяла“ е общ етикет, който хората много често използват, но думите „тревожност“ или „безпокойство“ наистина могат да подценят колко голяма може да бъде  борбата за някои кучета.

Реалността е, че за много кучета раздялата със стопанина причинява истински СТРАХ.


Усещате ли, че всичко, което правите, за да помогнете на кучето си да преодолее тревожността при раздяла с вас не работи или дори влошава нещата?

Не сте сами в това. Много кучета се борят с безпокойството си от раздялата, а хората им опитват какви ли не съвети само, за да се окажат обезнадеждени на финала.

Тревожност при раздяла не е „лошо поведение“. То е емоционален проблем, свързан с ужасен страх у вашето куче да остане само.

За да промени поведението си кучето, човекът трябва да му помогне да промени емоцията си, когато остава само. 

Решенията, които най-често се споделят в интернет пространството, не са ви помогнали. 


Защо усилията се провалят?

Бързите корекции и магическите еликсири се фокусират върху потискането на симптомите на раздялата от тревожност. Те не правят нищо, за да променят емоцията, която движи поведението. Те не помагат на кучето да се почувства по-добре, ако остане само. И затова в крайна сметка можете да загубите време, пари и емоционална енергия в погрешни стъпки и грешни завои, които няма надежда да сработят.

Ако това ви звучи познато, не трябва да мислите, че вината е ваша. Пространството е пренаситено с този тип съвети и е трудно да разбереш на кого да се довериш.


Нека да разгледаме 6-те най-разпространени съвета за справяне с тревожността при раздяла, за да можете да ги избегнете и да не влошавате нещата.  

Грешка № 1: Кучето ще израсте или ще се справи само с проблема.

„Оставяй го често, ще свикне“. Това е най-разпространения съвет от стопани към стопани на кучета, особено, ако кучето е подрастващо.

Кучетата, които изпитват страх да останат сами, не са мислещи в момента на случващото се. Те изпадат в паника.  Ако оставите паникьосано куче да продължава в тази емоция, то тя ескалира и всеки следващ опит става по-лош и по-страшен за кучето. То предвижда какво следва и паниката се превръща в постоянно негово емоционално състояние. Както емоцията, така и поведенията, с които то се справя с емоцията ескалират. 


Грешка № 2: Използването на клетка

Много кучета с тревожност от раздяла страдат и от фобия от тесни пространства. За тези кучета, клетката добавя към паниката им, усещането, че не могат да се движат, а движението е поведението, което помага на кучето да се справи по-добре, когато се чувства притиснато.

Ако имате куче с разрушително поведение, когато остане само, клетката може да спаси вашия дом, но рискувате тежки физически и психологически травми за вашето куче. Емоционалните щети от заключването на паникьосано куче в клетка, може да бъде необратимо.

Не поставяйте кучето в клетка, ако преди това не сте инвестирали достатъчно време, за да оформите клетката като успокояващо място за кучето.

Потърсете вариант за заграждение, което да осигури повече място на вашето куче.


Грешка №3: ​​Оставянето на лакомство за дълга занимавка преди да излезете. 

За кучета с тревожност от раздяла храната не е отговорът, защото просто са стресирани да ядат. Когато кучетата са уплашени, последното нещо, за което мислят, е храна!

Ако вашето куче има тревожност при раздяла, може би вече знаете това. Може да оставите на кучето си най-вкусния Конг или най-миризливото лакомство, но то няма да го докосне, докато ви няма.

Въпреки това не всички кучета губят апетита си, когато са разстроени. Има кучета, ядат по-бързо и настървено като начин да покажат стреса си. Обикновено в такъв случай, кучето освен, че се затруднява само, но и страда от тревожност от загуба на ресурсите си.

И все пак, след като свършат храната си, те започват своя репертоар от поведения на тревожност, защото храната  не е направила тези кучета по-спокойни, а само ги е отклонила временно от основния източник на стрес.


Грешка № 4: Взимането на второ куче за компания

За съжаление не е толкова просто. Второ куче може дори да влоши нещата.

Новото куче може да алармира и да задейства тревожноста при раздяла на първото куче. Второто куче повишава допълнително възбудата на първото куче. Обикновено второто куче научава за новата обстановка от първото куче и това, което ще разбере е, че е много трудно да оставаш сам тук. Така най-често се сдобивате с две тревожни кучета, неспособни да останат сами. 


Грешка № 5: Вярването в мита за доминацията 

Нека бъдем ясни. Причината, поради която кучето ви е разстроено когато напускате дома, не е защото то спи на леглото ви, седи до вас на дивана, храни се или излиза пред вас, или защото много го гушкате!

Ако сте чували нещо от това, това е просто глупост (така казва науката, не само ние!)

Кучетата не виждат себе си или вас като алфа. Така че не се поддавайте на този старомоден съвет и не се ограничавайте от радостта да гушкате и „глезите“ вашето куче, когато сте заедно. 


Грешка №6: Използването на успокояващи добавки, капки, каишки, дифузери. …

Опитали сте препарати за намаляване на тревожността, но не сте открили резултат.

Подобни решения не работят самостоятелно, защото тревожността при раздяла е паническо разстройство.

Използване само на успокояващи продукти е като да дадеш чай от лайка на някого, който страда от паник атака. 


А какво работи?

Няма бързо решение. Животът с куче, което се затруднява да изкара известно време само, може да бъде изключително предизвикателство.

Когато работим с куче с тревожност от раздяла, трябва да имаме предвид, че то изпитва затруднения в три направления: спокойствие, увереност и самостоятелност. 

За да оформим в него уменията да бъде спокойно, самостоятелно и уверено, за да се справя с притесненията си, ние трябва да следваме целенасочен план на действие, изграждайки тези три концепции в характера на нашето куче.

Независимо дали става въпрос за оставане насаме в другата стая, докато вие сте в дома или оставането само, когато напуснете дома – ние ще разгледаме практически начини, по които можете да започнете да трансформирате борбите на вашето куче (или да ги предотвратите още преди да започнат!).

Ще ви въоръжим със знанията и стратегиите, които са ви необходими да му помогнете да преодолее тази борба.

За да се справите успешно, вие не трябва да работите „В СИТУАЦИЯТА“, като напускате кучето си, когато все още то не умее, поради емоциите му. Можете да тренирате „ЗА СИТУАЦИЯТА“, докато сте заедно с игри и стратегии, конструирани да изграждат в кучето ви уменията за спокойствие, увереност и самостоятелност.


Умението да се справя да остава само е от решаващо значение за психическото благосъстояние на вашето куче.


Ако и вие се борите с поведения, свързани с раздялата, не се колебайте да се свържете с нас.